BIH

Mirza Hatić: Pao sam zbog svojih gladnih očiju

KRIMINAL Prva obraćanja Sudu osumnjičenih reketaša nakon spektakularnog hapšenja

Autor:A. ALJIMI

8.5.2015

Melika Murtezić, sutkinja za prethodni postupak Općinskog suda u Sarajevu, jučer je odredila jednomjesečni pritvor Mirzi Hatiću, njegovoj supruzi Lejli, Hilmiji Gariboviću, Kemalu Trli i Nihadu Škori, osumnjičenima za reketiranje, potvrdio nam je Omar Mehmedbašić, branilac bračnog para Hatić i Trle.

Hatić i njegovi saučesnici uhapšeni su u spektakularnoj akciji specijalaca Federalne uprave policije zbog reketiranja Mirze Dedića, privatnika i predstavnika austrijske firme "Swietelsky", koja je zajedno s firmom "Alpina Bau" dobila posao obnove željezničke infrastrukture u BiH, vrijedan 85 miliona eura!

kemal-trle

Trle: Krenuo na kafu

Tužilac Senad Osmić obrazložio je jučer svoj prijedlog za određivanje pritvora, što je potkrijepio dokazima koji su prikupljeni tokom istrage koja traje od 2013. godine.

Zapisnik o saslušanju

- Osumnjičeni su kao organizirana grupa poduzimali kriminalne radnje po inicijativi Lejle Hatić. Njima je poznato da su bili pod posebnim istražnim radnjama, a što će i biti korišteno kao dokaz. U presretnutom razgovoru Mirze Hatića sa suprugom Lejlom od 26. marta 2013. Mirza kaže da je Lejla sve bila u pravu i da će oštećenome umjesto 50 tražiti 60 te da će on te pare dati. Od oštećenoga je iznuđeno oko 150.000 eura u više navrata i u različitim vremenskim periodima. Prilažem i zapisnik o saslušanju osumnjičene Lejle Hatić, a u kojem je detaljno opisala koja količina novca i kada je uzeta - kazao je tužilac Osmić, koji je dozvolio advokatima uvid u sve materijalne dokaze koji su se nalazili u spisu.

Svi branioci protivili su se određivanju pritvora, a najinteresantnije tokom cijelog ročišta bilo je obraćanje Sudu prvoosumnjičenog Hatića, koji je slikovito priznao da je iznuđivao novac od Dedića.

skoro-nihad

Škoro: Trebao dobiti 100 eura

- Kada sam uhapšen, premlaćen sam. Po dolasku u FUP, fino sam rekao ljudima da je bio dužan 100.000 eura. Ostale pare koje sam mu uzeo je zbog mojih gladnih očiju. Bio sam gladan i zbog toga sam pao. Ovaj Škoro je sirotinja, rekao sam mu da pođe sa mnom taj dan i da će zaraditi 100 eura. Trli sam, također, obećao da ću mu posuditi 500 maraka, ali sam čekao da naplatim od Dedića. S Garibovićem nisam ni pričao, posvađali smo se kada su stigle prve pare iz Austrije. Moja žena nema veze s ovim. Vidjeli ste da je fakultetski obrazovana, a ja sam jedva i osnovnu završio. Fino mi je govorila: "Mirza, oči gladne će ti doći glave" - otvoren je bio Hatić.

On se nadalje dotakao i prisluškivanih razgovora te je kazao da je nazvao suprugu Lejlu jer je zaboravio je li od Dedića tražio 50 ili 60 hiljada eura te da su mu policajci oduzeli pištolj kalibra devet milimetara, a koji je vlasništvo njegovog oca.

- Ona mi je rekla: "Mirza, nemoj tražiti novac od čovjeka", a ja sam mu tražio 60.000. Ja sam ih iznudio. Sudija, samo da znate da su ovdje nevini ljudi - kazao je Hatić.

Argumenti odbrane

Branilac Mehmedbašić protivio se određivanju pritvora supružnicima Hatić te Trli, kojeg, također, zastupa.

- Uloga koju je Lejla imala je nikakva. Kazala je da je oštećeni bio dužan taj novac. Tu nije bilo nikakve iznude. Ne vidim kakvog uznemirenja javnosti bi moglo biti što se tiče nje. Ima dijete od devet mjeseci i važno je da bude na slobodi - pojasnio je Mehmedbašić.

hatic-lejla-crnka

Lejla Hatić: Pozivi kasno uvečer

Sudu se obratila i Lejla Hatić, koja je kazala da se nikada u životu nije ružno obratila Mirzi Dediću.

- Ovo se sve desilo tokom 2012. godine. Obećao je da će vratiti novac. Pijan me je zvao kasno navečer i pitao me imam li kakvih rodica... Mirza mu je rekao da taj iznos novca koji duguje treba vratiti. Nisam ga nikada kontaktirala niti sam iznuđivala novac od njega - kazala je.

Trle je naveo da je Hatićev poznanik te da se družio s njegovim rahmetli bratom.

- Tog jutra me zvao na kafu i rekao da mu javim ako u kafiću bude neko od njegovih neprijatelja. Ako me taj oštećeni ikada vidio u životu, dabogda ja nikada ne izašao iz zatvora! Ja sam pacijent Centra za mentalno zdravlje, zamantalo mi se kada sam vidio kakve su ovdje cifre u pitanju - pojasnio je Trle.

Škorin advokat Muhidin Kapo kategorično se usprotivio određivanju pritvora te je kazao da se u ovom slučaju radi o klasičnoj montaži bez ijednog materijalnog dokaza. Garibovićev branilac Alen Nakić predložio je da se njegovom klijentu odrede mjere zabrane umjesto pritvora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.