BIH

Reis Kavazović u posjeti Bratuncu i Srebrenici: Islamske knjige ne mogu biti dokazni materijal protiv čovjeka

Razgovarano o povratničkim problemima

S. SMAJLOVIĆ

8.5.2015

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović i muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, danas su boravili u Bratuncu i Srebrenici. Oni su u bratunačkoj džamiji klanjali džuma- namaz, koje predvodio i hudbu vazi reis Kavazović, a nakon toga su posjetili Medžlis Islamske zajednice Srebrenica.

Nakon što se osvrnuo  na minuli Dan džamija u BiH, reis Kavazović je bratunačkim džematlijama, kazao da je došao da sa njima porazgovara o hapšenjima i privođenju Bošnjaka od strane policije Republike Srpske.

- Osuđujemo teroristički zločin u Zvorniku na nedužnim čovjekom bio on Srbin, Bošnjak, Hrvat ili bilo koje nacije. Nije dobro da se na ovakav način, širi strah, da jedan čitav narod strahuje i stavi na tužbu. Među 31 uhapšenim bili su samo Bošnjaci. To je jasna poruka da se gubi povjerenje u policiju RS - kazao je reis Kavazović.

Kazao je da ne zna šta je vlast učinila da se hapšenja, privođenja i zastrašivanja spriječe, ali zna da ljudi koji vode ministrstva nemaju povjerenja u RS. Država mora dobro voditi računa kako upotrebljava silu, jer, smatra on, veći teror država može učiniti prema ljudima, nego što pojedinac može uraditi državi.

- Nemate razloga za zabrinutost, došao sam da vam kažem, vi ste se vratili na svoje i nemojte se više iseljavati. Mir i sloboda mora vam biti zagarantovana, kazao je.
Kada je u pitanju privođenje i izuzimanje dokaznih materijala, reis je kazao da vlast može privesti čovjeka, preuzeti svaki predmet, ali ga ne smije zloupotrebljavati. Ne mogu se, naglasio je, vjerske knjige iznositi kao dokazni materijal, dodajući da Islamska zajednica prati sva deševanja i nakon toga će preuzeti određene korake.

Na naš upit kako komentariše informaciju da su danas vojni helikopteri nadlijetali iznad džamija u istočnoj Bosni, reis Kavazovič je rekao da ta akcija nije u cilju zastrašivanja Bošnjaka.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.