BIH

GLOGOVA KOD BRATUNCA Obilježena 23. godišnjica stradanja 65 civila Bošnjaka

Proučen je Jasin i Tevhid, te Fatiha na masovnoj grobnici

S. SMAJLOVIĆ

9.5.2015

U okviru obilježavanja stradanja Bošnjaka Bratunca od 1992 do 1995. godine, danas je u Glogovoj kod Bratunca obilježena 23. gdišnjica stradanja 65 bošnjačkih civila ovog sela. Tim povodom u mjesnoj džamiji proučen je Jasin i Tevhid, te  Fatiha na masovnoj grobnici, pored džamije.

Palili kuće i ubijali

Meho Šahinović se sjeća tog stravičnog dana kada je ubijeno 65 civila i spaljeno više od 100 kuća. Iz pravca Kravice i Bratunca, veli došla je kolona tenkova i drugih oklopnih vozila, opkolili su selo i iz kuća izvodili žene, muškarce i  djecu. Muškarce su odmah odvajali i vodili ih na livedu pored džamije i tu ih likvidirali. Uspio je da se s grupom mještana probije do srebreničke teritorije.

Sjećajući se tog dana Izet Rizvanović, priča da su selo zauzele velike vojne znage potpomognute tenkovima i oklopnim brobenim vozilim. Iz šume smo gledali kako odvajaju žene i djecu od muškaraca, a njih vode na livadu pored rijeke i likvidiraju.

Preživjeli Glogovci, pričaju da je tog dana bio užas. Pucalo se sa svih strana iz raznog oruđa i oružja. Zločinci su bili uniformisani, a komšije Srbi  imali su maske na glavi. Najmlađa žrtva  bio je Nermin Ibrahimović, koji je tada imao 16. godine.

Osuđen samo Deronjić

Za zločine u Glogovoj do sada je procesuirana samo jedna osoba. Predsjednik tadašnjeg Kriznog štaba i Teritorijalne odbrane Bratunac Miroslav Deronjić, koji je nakon prizanja zločina  u Hagu osuđen na 10 godina zatvora. Umro je pri kraju izdržavanja kazne od duge i teške bolesti.

Preživjeli Glogovci se pitaju kakv je to sud, koji za ubistvo 65 civila, progon i paljenje kuča izrekne minimalnu kaznu. Ostali zlčinci, ističu, danas se slobodno kreću u Bratuncu i obnašaju visoke funkcije u općinskoj i drugoj administraciji.

Pucnjava na dan obilježavanja

Na dan obilježavanja zločina u Glogovoj, sat i po iza ponoći kroz ovo naselje prošao je automobil iz kojeg su se čuli pucnji, potvrdio je za "Dnevni avaz" Haris Ćomić, glavni imam u Glogovoj. Kaže da su iz puštolja ispaljena tri metka, a nakon toga je vozilo odjurilo prema Bratuncu. Slučaj je prijavio policiji, koja je odmah došla na lice mjesta. Ovo nam je potvrđeno i u Stanici javne bezbjednosti Bratunac.

Ž6 = Zastraživanje Bošnjaka

Obraćajući se na današnjem skupu u Glogovoj, potpredsejdnik Republike Srpske Ramiz Salkić je pozvao građane da ne nasjedaju na provokacije, koje su učestale ovih dana. Pozvao ih je na mir, toleranciju i suživot s komšijama, te naglasio da će 11. I 12. maja manifestacija obilježavanja stradanja Bošnjaka Bratunca proteći dostojanstveno. Povodom ovog obilježavanja, danas je na šehidskom Mezarju veljaci otvorena spomen- soba i prikazan film „logori smrt“.

   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.