BIH

TEŽAK ISPIT Reforme uvjet za kredit MMF-a

O novom aranžmanu sa MMF-om ovisi ekonomska stabilnost BiH

E. T. - A. Nu.

9.5.2015

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) boravila je prethodnih 15 dana u BiH kako bi stekla uvid u provedbu ranije zadatih reformi koje, kako je rečeno, bh. vlasti moraju početi provoditi! Misija je završila razgovore sa bh. vlastima, koje bi tokom juna trebale potpisati pismo namjere, čime će se obavezati da provedu reforme.

Sve rečeno

Prema svemu sudeći, osnova zahtjeva bit će kao i prethodnih petnaestak godina - reforma penzijskog sistema, liberalizacije ekonomije, reforma tržišta rada kako bi došlo do nastavka finansijske podrške iz MMF-a, o kojoj ovisi finansijska stabilnost BiH. Podrška MMF-a također je ključni element nove inicijative Evropske unije za BiH, koja je dala zeleno svjetlo za aktivaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

I dok se čeka prezentiranje rezultata, najavljeno za utorak sljedeće sedmice, razloga za optimizam nema previše. Srećko Latal, urednik Balkanske istraživačke mreže i politički analitičar, smatra da je manje-više sve rečeno u saopćenjima koja su data nakon sastanaka s vladama entiteta i Vijećem ministara BiH.

mmf11

MMF: Jasni zahtjevi postavljeni pred bh. vlasti 

- To su reforme o kojima se govorilo prethodnih 15-20 godina. Dobar dio njih izuzetno je težak, dobar dio je nepopularan. Dobar dio njih ide kontra obećanja koje su sve političke stranke davale posljednjih 20 godina. Ključno je pitanje ima li BiH kapacitet u vlasti da pregovara dalje, da na pravi način pripremi i implementira te reforme - pita se Latal.

Zakon o radu, jasno je svima, bit će jedan od najtežih, ali i skoro sigurno jedan od prvih reformskih koraka koji će se morati napraviti.

Zaštita radnika

- Najbolji način da se to odradi jeste da se na državnom, entitetskim, ali i na nižim nivoima vlasti organiziraju procesi javnih rasprava. S jedne strane, ono što sindikati traže je maksimalno zadržavanje zakona koji je za investitore, suštinski, neprihvatljiv. S druge strane, BiH ne može očekivati bilo kakve investicije po uslovima koji trenutno postoje. Mora doći do određene reforme i fleksibilnijeg zakona o radu, ali se moraju zaštititi i radnici - smatra Latal.

Reforma sistema socijalnih nadoknada

Evidentno je da će jedan od težih reformskih koraka biti i sistem socijalnih nadoknada.

- Sve stranke na vlasti obećavale su ratnim vojnim invalidima, veteranima, da će ispuniti njihova prava. Sva istraživanja pokazuju da taj sistem socijalnih nadoknada ne dopire do onih koji imaju potrebu. Tu se mora hladne glave, kroz korištenje modula iz EU, pronaći najbolji način ozbiljne reforme - ističe Latal.

Sindikat čvrsto štiti prava radnika

Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata, nakon sastanka s delegacijom MMF-a rekao je da SSSBiH nikada neće djelovati na štetu radnika. Bajramović je poručio da će se Sindikat svim raspoloživim sredstvima boriti da se ne donese novi zakon koji će biti na štetu svih radnika u BiH.

sindikat-i-mmf3mk

MMF i SSSBiH za reforme i razvoj (M. Kadrić)

- To je za nas neprihvatljivo, jer će nakon tri godine radnik morati strahovati hoće li ostati bez posla ili će mu poslodavac smanjiti plaću i ukinuti minuli rad - poručio je Bajramović.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.