BIH

Hahn: Cilj EU je uvećati uspjeh van svojih granica

Poruka evropskog komesara povodom Dana Evrope

Onasa

9.5.2015

Dan Evrope je dan za slavlje ali i razmišljanje, godine 1950., francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman predstavio je ideju novog vida političke i ekonomske saradnje u Evropi prema kojoj bi rat u Evropi bio nezamisliv, poručio je evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

- To je bio odlučujući korak za stvaranje ujedinjene Evrope i prvo poglavlje u našoj evropskoj priči o uspjehu - poručio je Hahn.

U vrijeme finansijske krize i previranja na našim granicama, dodao je, ponekad zaboravljamo šta je Evropa donijela - ne samo sve većem broju zemalja članica, nego posebno svojim stanovnicima: dugotrajan mir, političku stabilnost i rastući napredak.

- Sada je cilj Evropske unije da uveća uspjeh van svojih granica, da učini rat u svom susjedstvu nezamislivim i da pomogne partnerskim zemljama da se politički i ekonomski transformišu. Kako bismo ostvarili ovaj cilj, kao prvo vrlo tijesno sarađujemo sa zemljama koje imaju izglede da postanu članice EU, putem politike proširenja. Njihovi izgledi su stvarni, međutim ispunjenje strogih, ali pravednih uslova pridruživanja zahtjevan je proces. Njihovi stanovnici imaju legitimnu želju da dijele pogodnosti članstva u EU, kao što su otvorene granice i jedinstveno tržište, koje uživaju današnji stanovnici EU, te svi ostajemo čvrsto posvećeni ideji da im pomažemo na evropskom putu", kaže se u Hahnovoj poruci povodom Dana Evrope.

Kao drugo, nastavio je Hahn, dogovorili smo usko partnerstvo sa istočnim i južnim susjedima sa kojima imamo zajedničke interese te želimo maksimalno da iskoristimo prilike koje nudi tijesna saradnja.

- To je jedan ambiciozan ali ključan cilj. I na jugu i na istoku dešavaju se ljudske tragedije, od oružanih sukoba do očaja migranata koji stavljaju svoje živote na kocku sa vrlo malo nade u bolju budućnost - mišljenja je Hahn.

Stanje u našem susjedstvu, dodao je, zahtijeva efikasnu i dobro koordinisanu zajedničku akciju.

- EU je dio rješenja, ali mora da uradi više i bolje. Zato smo pokrenuli opširnu reviziju Politike proširenja EU kako bismo je učinili izdržljivijom i efikasnijom. Evropa ima odgovornost prema svojim susjedima, te jasan lični interes da se angažuje tako što će: pružati pomoć ljudima u nevolji, pružati pomoć u reformskim planovima, te se čvrsto držati svojih ideja i vrijednosti. Posvećena politika proširenja i aktivnija politika susjedstva predstavljaju prirodan nastavak procesa koji su naši osnivači pokrenuli prije 65 godina - zaključio je Hahn.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.