BIH

BANJA LUKA Wigemark pozvao građane da podrže proces približavanja EU

Dan Evrope obilježen "Biciklijadom sa zvijezdama"

S. RAŠETA

9.5.2015

Povodom Dana Evrope, u Banja Luci je održana biciklistička trka koju je otvorio šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark u društvu gradonačelnika Banja Luke i ambasadora Njemačke, Holandije i Švedske.

Wigemark je izjavio da mu je zadovoljstvo što se danas nalazi u Banjoj Luci i podsjetio da danas obilježavamo dva značajna datuma, 70 godina od završetka Drugog svjetskog rata i početak onog sto nam je danas poznato kao EU.

- Iako BiH nije članica EU, nadamo se da ćete to jednog dana postati. Ja ću samo napomenuti da u okviru onoga što je nova inicijativa EU u odnosu na BiH, mi očekujemo od vlasti ove zemlje da provedu brojne ekonomske i socijalne reforme. U cijelom tom procesu entiteti će igrati važnu ulogu i ja bih iskoristio da sve vas pozovem i ohrabrim vas da podržite ovaj proces prilagođavanja pravilima i propisima EU. Time se nimalo ni na koji način neće umanjiti uloga entiteta i ni na koji način to neće uticati na nadležnosti i ne znam šta bi bilo ko mogao izgubiti u tom procesu približavanja, čak se može ostvariti samo dobit - kazao je Wigemark.

lars-gunnar-wigemark-ambasadori-njemacke-holandije-i-svedske-1

Gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović rekao je da danas obilježavamo i Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope.

- Upravo prije nekoliko sati smo obilježili 70 godina pobjede nad fašizmom, a ovom biciklijadom obilježavamo Dan Evrope. I jedan i drugi datum su izuzetno značajni imajući u vidu vrijednosti koje su ponudili i iznjedrili. Mir je osnovni uslov razvoja i prosperiteta svake zemlje i našeg prelijepog grada Banje Luke i zato te vrijednosti su za nas vrhunske. Mir, sloboda, pravda i jednakost, i naravno mnoge druge vrijednosti su takođe temeljne vrijednosti EU i zbog toga je za nas izuzetno značajan i Dan Evrope.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.