BIH

TUZLA Promovirana 339. generacija Behram-begove medrese

Najbrojnija generacija medrese odškolovala i četiri hafize

A. Hadžić

9.5.2015

Svečanom akademijom danas je u Tuzli promovirana 339. generacija učenika Behram-begove medrese Tuzla. Školovanje je završilo 140 učenika, od kojih 70 u ženskoj i 70 u muškoj medresi, a koji ujedno pripadaju najbrojnijoj generaciji koja je iz Behram-begove medrese izašla nakon njenog obnoviteljskog rada.

Velika dvorana tuzlanskog BKC-a bila je pretijesna da primi mnogobrojne posjetioce ove svečanosti koji su željeli ispratiti ovu generaciju učenika medrese koji potiču iz raznih krajeva BiH.

Ono što je posebno karakteristično za ovu generaciju Behram-begove medrese jeste da su u toku školovanja četiri njene učenice stekle zvanje hafize, a da je velik broj učenika postigao zavidne rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima iz svih oblasti znanja, što je ovu školu svrstalo među najbolje srednje škole ne samo u Tuzlanskom kantonu, već i na prostoru Federacije.

Epitet učenika generacije ove godine ponijeli su Ismail Ćidić iz Srebrenika i Amra Mahmutović iz Tuzle.

Inače, učenicima koji su u toku prošle školske godine stekli zvanje hafiza, direktor Fondacije za hifz - Ured u Sarajevu uručio je prigodne nagrade.

Prigodnim obraćanjima, maturantima Behram-begove medrese čestitali su najprije direktor ove škole profesor Ahmed Hatunić, muftija tuzlanski Vahid ef.Fazlović, te ministrica obrazovanja, nauke i kulture TK  Mirsada Begović.

Posebne čestitke učenicima je uputio i izaslanik reisu-l-uleme IZ BiH, muftija sarajevski Enes ef. Ljekavaković.

Muftija Ljevaković: Islamska tradicija Bošnjaka najbolja je brana za sve vrste zastranjivanja

Čestitajući tuzlanskim medreslijama, muftija Ljevaković je istakao da je Behram-begova medresa postala brend u obrazovnom sistemu BiH.

- Želim da ovi učenici nastave promovirati univerzalne vrijednosti života o kojima su ih učili u ovoj školi. To su vrijednosti mira, slobode, poštovanja ljudskog dostojanstva. To su vrijednosti zaštite imovine svakog čovjeka i nepovredivosti digniteta i časti svakog pojedinca, kao i vrijednosti istine i pravde... Očekujem od njih da budu pouzdani članovi svojih džemata i svoje Islamske zajednice i društva u cjelini. To od njih očekuju i traže i njihovi roditelji koji su sigurno zaslužni za njihov uspjeh... Posebno bih želio da naglasim važnost islamske tradicije koju mi ovdje njegujemo u našim obrazovno-odgojnim institucijama, koja je uspješno  nakalemljena na duboko usađeno bosansko drvo. Ova naša tradicija, islamska tradicija Bošnjaka, koja se njeguje u našim institucijama, u našoj zajednici, u našem narodu, najbolja je brana i prevencija za sve vrste zastranjivanja, devijacija i ekstremizama, koje tu i tamo, sporadično se pojave u našoj sredini... Draga braćo čuvajmo naše  vrijednosti. Oni koji se pozivaju na vjeru čineći nasilje i zulum drugim ljudim , zapravo zloupotrebljavaju vjeru i  nanose najvišu štetu muslimanima - poručio je između ostalog muftija Ljevaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.