BIH

ŠOKANTNO Nova droga u Sarajevu izaziva epileptične napade!

Ljekari u Hitnoj pomoći primili pacijenta u teškom stanju

E. MASLO

10.5.2015

Ljekarima u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo krajem sedmice javio se pacijent koji je pod utjecajem narkotika imao jaku mučninu i česte epileptične napade, saznaje „Dnevni avaz“. Kako nam je kazala dežurna doktorica Enisa Bećirević, riječ je o mlađem pacijentu, srednjoškolskog uzrasta, koji je primljen u teškom stanju.

- Prvi put smo imali ovakav slučaj, da se pacijent od droge ovako loše osjeća. Pretpostavljamo da se radi o nekoj novoj, specifičnoj vrsti droge, koja je mješavina trave i opojnih narkotika i ima jako negativan utjecaj na organizam - kazala je Bećirević.

Agresivno ponašanje

Kako saznajemo u „Apotekama Sarajevo“, ovo nije jedini slučaj, mnogo je više narkomana koji posljednjih dana od droge imaju epileptične napade i vrlo agresivno ponašanje.

Prema najnovijim podacima „Mini-Dublin Groupa“, u Bosni i Hercegovini ima više od 7.500 registriranih konzumenata narkotika, ali je broj neregistriranih sve veći. Stručnjaci ovog Međunarodnog tijela za monitoring borbe protiv narkotika objavljuju redovne izvještaje o mjerama koje zemlje poduzimaju.

Također je istaknuto da je BiH jedan od regionalnih centara trgovine narkoticima te da je to najrašireniji oblik organiziranog kriminala u našoj zemlji.

- Raširenost trgovine drogom uvjetovana je činjenicom da je to najunosniji posao i da je to najbrži način da se zaradi novac. Bh. državljani najviše su uključeni u posao dostave i skladištenja pošiljki s drogom. Sve teža ekonomska i socijalna situacija može dovesti do daljnjeg širenja ove vrste krivičnih djela. BiH svojim geografskim položajem predstavlja idealan prostor za transport narkotika kao poveznica jugoistočne i zapadne Evrope – navodi se u izvještaju.

faksimil-09

Faksimil izvještaja “Mini-Dublin Groupa” za 2014. godinu

Iako eksperti navode da je BiH malo tržište za prodaju droge, postoje indikatori da je u prošloj godini povećana potražnja za sintetičkim drogama.

Gram skanka

Cijene narkotika na crnom tržištu u BiH su, kako se navodi, stabilne, što doprinosi većoj trgovini.

- Cijene narkotika nisu se mnogo promijenile od 2010. godine. Gram heroina košta od 15 do 25 eura, dok je gram skanka (vrsta marihuane) od jednog i po do tri eura. Na teritoriji cijelog Balkana najskuplji je kokain (gram košta 50 eura), cijena ekstazija je između tri i četiri eura - objavili su iz ove međunarodne organizacije.

Sve mlađi ovisnici

Direktorica Hitne pomoći KS Sena Softić-Taljanović rekla nam je da su ovisnici o narkoticima česti pacijenti, ali da se u posljednje vrijeme sve više javlja mlađa populacija.

- To su vrlo mladi ljudi, od 15 do 16 godina, i to je zabrinjavajuća činjenica. Pacijenti nam se javljaju kada su u krizi i kada im trebaju šprice, pa često znaju otići oko naših kontejnera i tražiti šprice - rekla je Softić-Taljanović.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.