BIH

DOBOJ Grapšćani i dobitnici "Zlatnog ljiljana" osudili hapšenja i zastrašivanja povratnika

Sjećanje na 10. maj 1992. i zločine u Grapskoj

H.ČALIĆ

10.5.2015

MZ Grapska, boračka i udruženje logoraša, velikog povratničnog naselja Grapska kod Doboja, danas su organizovali manifestaciju "Sjećanje na 10. maj '92 i 104 ubijenih mještana Grapske".

Podsjećamo, 10.maja 1992. godine spaljeno je dobojsko naselje Grapska, prvog dana napada ubijena su 33 civila, 400 ljudi je odvedeno u logore Doboj, Gradišku, Manjaču, Batković, Kulu. Sredinom juna iste godine, Srbi su strijeljali 25 staraca i starica koji nisu uspjeli pobjeći. Oko sedam stotina kuća je opljačkano, pa zapaljeno. Osim Nikole Jorgića-Jorge, za zločine u Grapskoj niko nije odgovarao. Zato je danas iz Grapske Tužilaštvu BiH poslana poruka da je došlo vrijeme da se zločinci za Grapsku pronađu i kazne.

husakovic-sa-kolegama-i-hasancevicem

Husaković sa kolegama Batalevićem i Jahićem i Aljom Hasančevićem

- I dok mi 23 godine čekamo pravdu za Grapsku, vlasti u RS hapse naše ljude, dobitnike "Zlatnog ljiljana", one koji su branili našu državu i to mora stati - rečeno je na skupu u Grapskoj.

Danas je sa svojim mještanima bio i Mehmed Husaković, dobitnik "Zlatnog ljiljana" i amputirac, koji je nedavno u akciji policije RS uhapšen, pa prije dva dana pušten, jer mu nije dokazano ono zbog čega je hapšen - terorizam. Hapšenje i zastrašivanje povratnika osudili su i dobitnici "Zlatnog ljiljana" Ibrahim Jahić-Čiko i Senad Batalević-Batal, te predsjendik udruženja logoraša Grapske Aljo Hasančević, kao i svi koji su došli na skup.

Na obilježavanju 23. godišnjice zločina u Grapsku su stigli i učesnici "Marša spasa" iz Lukavica Rijeke (Doboj Istok), putem kojim su Grapšćani tog 10. juna 1992. bježali i spas tražili na slobodnim teritorijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.