BIH

Firme "Pejgrad" i "Leitner" iz Minhena duguju bh. građevinarima od 2.000 do 6000 eura

Oštećeno 30 radnika

M. Dedić

10.5.2015

Novi skandal u Minhenu s 30 radnika iz BiH. Bh. građevinarima slovenačka firma i njemački partneri duguju plaće za više mjeseci zbog čega su oni protestvovali u glavnom gradu Bavarske. Bh. radnike zaposlila je u Minhenu slovenačka firma Pejgrad&Partneri, ali im nije isplatila plaće od februara, a nekim čak od od decembra prošle godine zbog čega su oni odbili da rade dok im se ne isplate dugovanja.

Zanimljivo u novom slučaju s prevarama bh. građevinara da je opet umiješana njemačka kompanija Leitner koja je bila i glavni akter sličnog slučaja u martu ove godine. Leitner radi u kooperaciji sa firmom „Logicbau“ čiji je vlasnik Predrag Knežević porijeklom od Prijedora. “Logicbau“ je posredovao u angažiranju slovenačke firme „Pejgrad“ čiji je vlasnik Mario Pejčić.

- Duguju nam od 2.000 do 6.000 eura za radove koje smo izveli na radilištima firme „Leitner“ - kaže Amir Čavalić iz Zavidovića.

On je s kolegama smješten u jednom motelu blizu nogometnog stadiona FC „Bayern“ u iščekivanju raspleta. Podsjećamo, u martovskom slučaj nakon 15 dana štrajka i upoznavanja medija u BiH i Njemačkoj firme „Leitner“ i „Porr“ isplatile su bh. radnicima zarađene plaće za tri mjeseca. Ovi su radnici bili u Njemačkoj angažirani od slovenačke firme „Baugradnje“. Iako je prvobitno objavljeno da je ove radnike prevario Elvis Kaltak koji je bio šef „Baugradnje“ u Minhenu ispostavilo se da su pravi krivci Nijemci koji su prevarili više firmi iz regije.

Kaltak još uvijek nije naplatio dugovanja od „Leitnera“.

- Pokušavam da dobijem svoj novac preko njemačke agencije DGB u Minhenu i vjerujem da će mi pomoći u tome. Vjerujem da je to put i za radnike „Pejgrada“ – kazao je za „Avaz“ Kaltak koga su kontaktirali vlasnici "Pejgrada" i " Logicbaua".

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.