BIH

Dodik: Ne vjerujem da se situacija iz Makedonije može da "prelije" izvan njenih granica

Predsjednik RS tvrdi

Fena

11.5.2015

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik tvrdi da nema povjerenje u opredjeljenje vrha bošnjačke politike u BiH, oličene u Bakiru Izetbegoviću, „da ima iskrene namjere da se bori protiv radikalnog islama u BiH“, zbog čega RS „mora jačati svoje potencijale“.

Ne vjeruje da se situacija iz Makedonije može da prelije izvan njenih granica, pa i u BiH.

- Ovdje je veći problem što u BiH važni politički ljudi kod Bošnjaka, njihovi političari, pokušavaju da zaštite one koji su, kao što smo to vijedli neki dan, bliski organizovanom kriminalu i terorizmu te u tom pogledu čak nude i advokatske usluge, koje bi oni platili. To može biti loša poruka svima da se ta borba protiv potencijalnih terorista ovdje vodi na neki drugi način - ustvrdio je Dodik.

Iznio je i stav da su ta dešavanja u Makedoniji „posljedica nezavršenog procesa, jer je raspad bivše Jugoslavije stvorio nove realnosti“.

- Neki su mislili da se završilo albansko pitanje na ovim prostorima formiranjem takozvane nezavisne države Kosovo. Očigledno je da je ta nezavisna država Kosovo postala izvoznik terorizma, evo već u Makedoniju - ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci osvrćući se na posljednja dešavanja u toj zemlji.

Dodik je naveo da su policija i RS privrženi borbi protiv terorizma, odnosno, ustvrdio je, borbi za vlastitu slobodu.

- RS nesumnjivo jeste i mora biti dio antiterorističke koalicije - rekao je Dodik ustvrdivši da je RS „sve svoje potencijale i institute usmjerila upravo ka toj borbi“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.