BIH

Zeničani javnom raspravom "Psi-lutalice" traže zaštitu

Gorući problem u gradu

Autor:D. P.

11.5.2015

Udruga "Stop ugrizu" na zahtjev velikog broja zeničke javnosti priprema javnu raspravu o temi "Psi - lutalice", a koja ima za cilj ubrzati rješavanje ovog gorućeg problema u Zenici.

Glavobolje koje donose napušteni gradski psi i definitivno predstavljaju opasnost po lokalnu zajednicu, dok za svakodnevne napade pasa lutalica na Zeničane odgovorni očito ne žele pokazati sluha.

Organizatori podsjećaju kako i nakon šest godina od usvajanja Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, grad Zenica nije učinio ništa kako bi se riješio ovaj problem.

Podsjetimo kako je izgradnja azila za napuštene pse u Zenici trebala biti završena još u septembru prošle godine, ali zbog preusmjeravanja gradskih budžetskih sredstava na nastradale u poplavama izgradnja je obustavljena.

- Javna rasprava bi trebala da ponudi i odgovor kada će konačno biti završen gradski azil za pse, jer sve je više napuštenih pasa koji pokazuju agresivnost, o kojima bi se nadležni morali pobrinuti i na taj način zaštiti građana od ujeda i psiholoških trauma - poručili su organizatori.

Javna rasprava "Psi - lutalice" biće upriličena u Gradskoj biblioteci Zenica, 18. maja sa početkom u 18.00 sati.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.