BIH

ALEKSANDAR VUČIĆ U SARAJEVU Dobri odnosi sa Bošnjacima su nam najvažniji!

Premijer Srbije u zvaničnoj posjeti glavnom gradu BiH

Redakcija/SB

13.5.2015

Premijer Srbije Aleksandar Vučić založio se za stvaranje poslovnog okruženja bez granica u regionu i poručio da je Srbija spremna da sa BiH i Bošnjacima rješava sva otvorena pitanja.

- Srbija je spremna da govori o svim teškim temama sa našim prijateljima iz Bosne i Bošnjacima, spremni smo da otvorimo i da zatvorimo te teške teme jer moramo razmišljati o zajedničkoj budućnosti naših naroda, rekao je Vučić na otvaranju Sarajevo Biznis Foruma.

Zato je, kazao je srpski premijer, potrebno stvoriti poslovno okruženje bez granica u regionu, a političke vođe treba da vode strateški i dugoročan dijalog kako bi se stvorila najbolja poslovna i ekonomska situacija.

- Možemo kao jedno ujedinjeno tržište da privučemo mnogo više investitora iz zapadnih i islamskih zemalja, rekao je Vučić i dodao da je trenutno trgovinska razmjena Srbije sa zemljama regiona oko 20, 30 posto, ali da se može unaprijediti.

Vučić je, navodeći da je spreman da o svim otvorenim pitanjima govori sa predstavnicima BiH, rekao da to ne govori jer to žele da čuju iz EU ili SAD, već zato što smatra da moramo govoriti jedni sa drugima mnogo češće i da moramo preuzeti odgovornost za svoju budućnost.

- Moramo da preuzmemo odgovornost u svoje ruke, moramo se pobrinuti za budućnost naših građana", rekao je Vučić.

„U zadnje dvije i po godine sagledavao sam stanje u regionu, razgovarao sa puno ljudi i shvatio da su nam dobri odnosi sa Bošnjacima jako važni. Nisam došao ovdje da vam se udvaram, ovo isto sam rekao ranije u Beogradu. I niko me nije natjerao ovako da govorim. Stabilnost Srbije mi je najvažnija, a o njoj ne možemo govoriti ako nemamo dobre odnose s Bošnjacima", kazao je Vučić.

On  je zahvalio na pozivu da dođe u Sarajevo, navodeći da se tu uvijek osjeća dobrodošlim.

"Ovdje stojim pred vama kao ponosan Srbin i običan građanin koji će učiniti sve što može da se unapredi saradnja sa BiH", zaključio je predsednik Vlade Srbije.

Vučić je najavio da će Vlada Srbije  uskoro održati zajedničku sjednicu sa Vijećem ministara BiH u jednom od gradova BiH.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.