BIH

U Beogradu je javno izvršen zločin genocida nad historijskom istinom!

Rekacija prof. dr. Smaila Čekića

Dr. Smail ČEKIĆ

14.5.2015

Od devedesetih godina XX stoljeća sve više se, uglavnom, iz političkih i ideoloških razloga, pojavljuje teza o četničkom pokretu Draže Mihailovića “kao nacionalno-patriotskom pokretu”. Tu tezu su prihvatile političke opcije izrasle na osnovama tog pokreta, kao i srpska nacionalistička naučna, stručna i vodeća politička javnost.

Historijska je istina, zasnovana na brojnoj dokumentacionoj građi, uglavnom, dokumentima četničke provenijencije, da je četnički pokret Draže Mihailovića fašističkog, kolaboracionističkog, izdajničkog i zločinačkog, genocidnog karaktera. Četnički pokret Draže Mihailovića je politički i vojno sarađivao sa okupatorskim i kolaboracionističkim snagama na području Jugoslavije, vodeći borbu protiv Narodnooslobodilačkog pokreta, antifašističkih snaga koje su vodile borbu protiv okupatorâ i njihovih saradnika za oslobođenje zemlje.

Četnici Draže Mihailovića su, po njegovim naređenjima i direktivama u toku čitavog rata i okupacije, izvršili brojne zločine nad narodima Jugoslavije, uključujući i nad Srbima (tako su, primjera radi, u toku decembra 1941. i tokom cijele 1942. četnici Draže Mihailovića pohapsili i predali Njemcima u raznim krajevima Srbije hiljade pristalica partizana koje su Njemci strijeljali u logorima na Banjici, Nišu, Užicu, Čačku i drugim mjestima. Pored toga, četnici su poubijali na hiljade pristalica partizana, opljačkali mnoga sela, batinali hiljade ljudi, a veliki broj žena i djevojaka iz partizanskih porodica silovali), a posebno genocid nad Bošnjacima, naročito u jugoistočnoj Bosni i zapadnom Sandžaku 1941-1943.

Bez obzira na navednu i drugu dokumentaciju i obimnu literaturu, mnoga pitanja se, nažalost, svjesno zaobilaze, dosta se uprošteno objašnjavaju, sa neizbježnim političkim kvalifikacijama, iznose se neistine o događajima, osporavaju dokumenti, itd., pri čemu se svjesno falsifikuju historijske činjenice. U skladu sa takvim nastojanjima, u Srbiji su zakonskim mjerama (u decembru 2004) izjednačeni fašisti sa antifašistima - četnici i partizani, čime je ponovo došla do izražaja obmana domaće i svjetske javnosti i izdaja vlastitog naroda, na čijim je pozicijama bio i ostao četnički pokret Draže Mihailovića.

Rehabilitacija četničkog pokreta Draže Mihailovića je zločinački čin, sa dalekosežnim posljedicama, prije svega, za i po srpski narod. Tim (zločinačkim) činom u Beogradu je javno, pred cjelokupnom domaćom i međunarodnom javnošću, izvršen zločin genocida nad historijskom i naučnom istinom, zadnjom žrtvom genocida četničkog pokreta Draže Mihailovića.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.