BIH

U TE Gacko spaljeno 550 kilograma droge

Tržišna vrijednost oko 11 miliona KM

Autor:P. M.

14.5.2015

U peći Termelektrane Gacho danas je ubačeno oko 550 kilograma opojnih droga, čija bi vrijednost, da se našla na tržištu, iznosila oko 11 miliona maraka. Droga je u Gacko u ranim jutarnjim satima iz Sarajevo stigla kontigentom koji su obezbjeđivali pripadnici SIPA-e.

Prema riječima Vjekoslava Vukovića, pomoćnika ministra u Ministarstvu bezbjednosti BiH, Termoelektrana Gacko je jedini objekat u kojem se vrše ovakve aktivnosti jer ispunjava ekološke standarde, a očekuje se da se u budućnosti spaljivanje opijata obavlja i u Termoelektrani u Tuzli.

spaljivanje-droge-1

 

Vuković je podsjetio da je ovo drugo spaljivanje droge u TE Gacko i da je 2012. godine uništeno oko tonu različitih vrsta opojnih droga.

- Prošle godine na području Tuzle uništeno je 28.000 litara prekusora od čega je se moglo napraviti više tona heriona, iz čega je  očigledno da policijske agencije u BiH rade, naveo je Vuković i dodao da je prikupljena u poslednjih pet godina i a poseban problem predstavlja skladištenja opijata koji se na duži vremenski period čuva jer se tokom skladištenja može doći do zloupotreba ali je cjelokupan proces j propisan određenim pravilnicima i zakonskim procedurama..

Ognjen Zekić zamjenik predsjednika komisije za unuštavanje opojnih droga BiH zahvalio je upravi TE Gacko koji su izašli u susret i omogućili korištenje njihovih postrojenja za uništavanje droge.

spaljivanje-droge-press

Sa pres konferencije

- Spaljivanjem na visokoj temperaturi, po naredbi sudova u BiH, uništena je velika količina droge i oko 720 stabljika marihuane, rekao je Zekić

Uništavanju opijata u Gacku su prisustvovala osim Zekica  još tri člana komisije, i to Indira Šarkić, glavni inspektor u Agenciji za lijekove, Željko Bogut, sekretar Ministarstva pravde BiH, te Sreten Čečar iz Ministarstva finansija.
 


 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.