BIH

DF Rehabilitacije Mihailovića je uvreda milionima žitelja bivše Jugoslavije

Nakon odluke suda u Beogradu

Autor:Fena

14.5.2015

Demokratska fronta (DF) osuđuje odluku o rehabilitaciji osuđenog ratnog zločinca Draže Mihailovića, koji je odgovoran za ubistva stotina hiljada nesrba ali i Srba u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj u Drugom svjetskom ratu. 

- Ova odluka, naročito u danima kada se obilježava sedamdeset godina pobjede nad fašizmom dokaz je da borba protiv fašizma nije okončana, da je stalna i da je potrebna - ističe ova stranka u saopštenju za javnost. 

Kako navodi, obilježavati s jedne strane pobjedu na fašizmom, a rehabilitirati osuđenog nacističkog kolaboracionistu, kao što to radi dio srbijanskog rukovodstva, dokaz je da u Srbiji nije došlo do raskida s jednim od najmračnijih poglavlja istorije regiona. 

Demokratska fronta ovu odluku također smatra podrivanjem procesa uspostave povjerenja i zbližavanja zemlja nastalih raspadom bivše Jugoslavije. 

- Rehabilitacija četništva, što je zapravo poruka odluke o rehabilitaciji Mihailovića, dira u najdublje kolektivne traume stotina hiljada, odnosno miliona građana u zemljama bivše Jugoslavije i za posljedicu može imati samo daljnje podrivanje mira, povjerenja i euroatlantskih stremljenja u regionu - stav je ove stranke.

Ocjenjuje da ovakva odluka u trenutku kada dio rukovodstva Srbije poziva na dijalog sa susjedima, pokazuje samo to da veliki dio srbijanske politike - oni koji su podržavali Slobodana Miloševića, oni koji su odgovorni za ubistvo Zorana Đinđića - još uvijek nije prestao da sanja snove o regionalnoj hegemoniji i velikodržavnim projektima. 

- Mi u DF smo i u prošlosti i nastavićemo u budućnosti da se svim svojim kapacitetima borimo protiv fašizma - saopštili su iz ove stranke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.