BIH

NIKŠIĆ Rehabilitacija Draže Mihailovića sramotan čin

Predsjednik SDP-a BiH

Fena

14.5.2015

Predsjednik Socijademokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić smatra da je rehabilitacija četničkog vođe Draže Mihailovića, dokaz da fašizam nije pobijeđen na ovim prostorima, povodom  današnje odluke suda u Beogradu o rehabilitaciji.

- Besramna rehabilitacija jednog od najvećih zločinaca Drugog svjetskog rata i dokazanog saradnika nacističke Njemačke, predstavlja sramotan čin i šamar svim žrtvama četničkog progona, kojeg su na svojoj koži najbolje osjetili građani BiH u Drugom svjetskom ratu. To je još jedan od dokaza da se historija ponavlja, jer je ista ideologija bila inspiracija onima koji su u proteklom ratu pokušali etnički očistiti našu zemlju od bošnjačkog i hrvatskog stanovništva, ali srećom, u svom naumu nisu uspjeli, jer su zaustavljeni otporom branilaca Republike BiH - istakao je Nikšić u izjavi, saopćeno je iz SDP-a BiH.  

On navodi da "rehabilitacija Draže Mihailovića je dokaz činjenici da fašizam na ovim prostorima nije poražen i da svakim danom sve više jača".

- Međutim, SDPBiH će se, kao i do sada, svim mogućim sredstvima boriti protiv fašizma i svih njegovih oblika. Niko ne može osporiti da je današnja, moderna BiH nastala na tekovinama zajedničke antifašističke borbe svih bh. naroda, koji su se, između ostalog, borili i protiv četnika Draže Mihailovića i koji će u svjetskoj historiji ostati zapamćeni kao kolaboracionisti hitlerovske Njemačke i to niti jedan sud i nikakva revizionistička politika neće promijeniti - rekao je Nikšić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.