BIH

Radnici konfekcije "Borac" stigli u Novi Travnik

Najavili blokadu zgrade porezne uprave

J. Be. - K. K. - Fena

15.5.2015

16:00 Delegaciju radnika  konfekcije "Borac" primili su u kantonalnom poreznom uredu u Novom Travniku. Predstavnici Poreske uprave su negirali ranije postignute sporazume u Vladi FBiH u Sarajevu. Ovu informaciju nam je potvrdio sindikalni povjerenik Samir Zahirović.

Nakon završetka razgovora proces radnika konfekcije „Borac“ je okončan, a u ponedjeljak u 8 sati oni idu za Sarajevo da bi u Poreznoj upravi Federacije BiH razjasnili situaciju oko dogovora i pronašli rješenje problema.

12:00 Obespravljeni radnici koji su jutros pješke krenuli u Novi Travnik konačno su stigli u grad i kreću se prema zgradi Porezne uprave.

11:05 Radnici konfekcije "Borac" iz Travnika pješke se kreću prema Novom Travniku, u koloni radnika se nalazi nekoliko radnica ove firme koje su hronični bolesnici te su već nekoliko puta osjetile slabost, ali su ipak nastavile put za Novi Travnik.

09:45 Radnici konfekcije "Borac" iz Travnika se nalaze u mjestu Putićevo i nastavljaju put prema Novom Travniku.

09:29 Radnici su stigli u mjesto Dolac na Lašvi gdje će napraviti kratku pauzu nakon čega nastavljaju pješke prema Novom Travniku. Na magistralnom putu M-5 zbog radnika koji idu pješke stvorila se velika kolona automobila koja otežava saobraćaj.

kolona

08:48 Obespravljeni radnici konfekcije "Borac" iz Travnika, njih pedesetak, krenuli su jutros pješke prema Novom Travniku gdje će, kako su najavili, blokirati rad tamošnje porezne uprave.

Radnici traže uvezivanje radnog staža i naglašavaju da su prevareni.

Sindikalni povjerenik konfekcije "Borac" Samir Zahirović kaže kako je uvezivanje staža za više od 177 nezbrinutih radnika "Borca" dogovoreno prije mjeseca dana na sastanku u Vladi Federacije, ali da do toga nije došlo.

- Imamo poreznu upravu koja ne želi riješiti status radnika. Danas ćemo pješice krenuti u Novi Travnik, gdje ćemo blokirati poreznu upravu. Ako se ništa ne dogodi, u ponedjeljak ćemo pješice u Sarajevo, pa da vidim hoće li gospoda to dozvoliti bolesnim ženama. Novac za uvezivanje staža imamo od prodaje nekretnina i ne tražimo nikakvu milostinju - kazao je Zahirović.

radnici-borca-na-pauzi

Dodao je kako bi radnici trebali pješke stići u Novi Travnik oko 11:30 sati

Radnici su jučer prosvjedovali ispred zgrade porezne uprave u Travniku, no ističu da im se nitko nije obratio jer su u zgradu svi napustili prije nego što su radnici stigli.

Nekadašnji radnici konfekcije "Borac", koji su ostali bez posla, očekuju da im radni staž bude uvezan novcem od prodaje hotela "Lipa“ u Travniku. Među njima je 40 onih koji su stekli pravo na mirovinu, dok je 40 teško oboljelih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.