BIH

Onaj čiji klub izgubi, plaća piće i mezu!

Adnan Pašić Napoli i Kemal Gurda, navijači gradskih rivala

Autor:H. KLAČAR

16.5.2015

Grad Sarajevo, a i većina Bosne i Hercegovina, ima primjere gdje dva dobra prijatelja navijaju za različite klubove, u ovom slučaju, naravno, za vječite rivale Željezničar i Sarajevo.

Adnan Pašić, svima poznat kao Napoli i navijač Željezničara, i Kemal Gurda, simpatizer Sarajeva, prijatelji i radne kolege, žive za svoje voljene timove. Kao i ranije, i za ovaj, 105. derbi su se opkladili.

- Dogovor je pao, onaj čiji tim izgubi, plaća turu pića i mezu u kafani "Ispod oraha". Više se radujem pobjedi Sarajeva, naravno, ali nije loša ni besplatna klopa - kazao je Gurda.

Nastane histerija

Ko je jednom u životu posjetio stadion Grbavica, čuo je za Napolija, jednog od najvjernijih navijača iz Zvorničke 27. On smatra da bi Koševo moglo biti zavijeno u crnu nakon utakmice.

- Lako je platiti ručak. Ja se samo bojim da, ako pobijedimo, ne nastane histerija, kolektivno jecanje navijača Sarajeva, jer mi ako izgubimo, nama nikada ništa ne bude sa psihološkog aspekta - kroz smijeh govori Napoli.

Kako to uvijek biva kod dugogodišnjih prijatelja, sjećanja na prošle derbije ne blijede. U jednom su složni - najupečatljiviji je bio onaj 5. juna 1998., kada je Željezničar slavio sa 1:0 pogotkom Hadisa Zubanovića i osvojio prvu poslijeratnu titulu.

- Uvijek mi je teško kada se sjetim tog derbija. Mnogo smo bili bolji na terenu od njih, ali to je fudbal, to je čar derbija. Imamo i mi Matiju Matka, koji je pogodio za pobjedu na Grbavici - smatra Gurda.

Uništena nada

S druge strane, nema simpatizera "Plavih" kojem je jedna utakmica urezanija u srce i dušu od spomenute iz davne 1998. godine.

- To je derbi svih derbija. Poslije "Zubandana", mi smo njima uništili svaku nadu da mogu biti bolji od nas. Taj dan je neponovljiv u našem fudbalu i niko ga nikada neće nadmašiti - kazao je Napoli, dok su obojica prognozirala da će se današnji derbi završiti pobjedom njihovih timova od 2:1.

Poziv navijačima

Nije bilo manjka nemilih scena na prethodnom, 104. derbiju. Tuča navijača sa policijom, baklje na terenu, dimne zavjese... postali su neizostavan dekor na utakmici svih utakmica bh. fudbala.

Adnan Pašić i Kemal Gurda složni su u jednom i pozivaju navijače na fer i korektno navijanje.

- Samo da prođe bez incidenata. Svi mi živimo u istom gradu i podjednako volimo naše klubove. Poslije utakmice, svi smo ista raja i nema potrebe za nemilim scenama - poručila su obojica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.