BIH

Školarine studentima u RS-u će biti povećane?!

Saopćeno na današnjem sastanku Vlade

Autor:Srna

16.5.2015

Član Glavnog odbora PDP-a Nikola Dronjak rekao je danas da je sastanak predstavnika Vlade Republike Srpske sa rektorima univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, te predstavnicima studentskih predstavničkih tijela, jedan u nizu i da će školarine sigurno biti povećane.

- Naše mišljenje je da je to samo jedan u nizu sastanaka čije je cilj odugovlačenje. Obećanja Vlade da će školarine ostati iste čekaće ljeto i kada studenti odu kućama biće donesena odluka o povećanju školarina - rekao je Dronjak na konferenciji za novinare PDP-a u Banjaluci.

On je najavio da će se mladi PDP ukoliko dođe do povećanja školarine sigurno reagovati i pozvati kolege iz ostalih opozicionih partija - SDS-a i NDP-a, da zajedno nađu adekvatan odgovor na takvu eventualnu odluku Vlade.

- Problemi realno ne mogu da budu riješeni jer novca nema. Republika Srpska se svakodnevno zadužuje, ne plaćaju se doprinosi niti bilo koji drugi troškovi, a za sve to teret treba da snose građani i studenti - mišljenja je Dronjak.

On tvrdi da neće biti ništa ni od ruskog kredita, niti od aranžmana sa MMF-om.

Predsjednik Savjeta mladih PDP-a Banjaluka Draško Stanivuković rekao je da je bilo kakvo povećanje školarine nedopustivo.

- Plašimo se da će jučerašnji razgovori ostati samo na obećanjima i s toga smo spremni da provedemo određene aktivnosti s ciljem zaštite prava studenata i mladih - rekao je Stanivuković i dodao da mladi PDP daju puno podršku studentima u Istočnom Sarajevu koji su pokrenuli potpisivanje peticije protiv povećanja cijena školarine i studentskog standarda.

On je ocijenio da su predstavnici Vlade Republike Srpske trebalo da obave razgovore sa studentima o upisnoj politici jer je ona, kako kaže, uzrok velike nezaposlenosti.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević izjavio je juče da će iznos školarine za narednu akademsku godinu ostati isti.

Nakon sastanka sa rektorima univerziteta u Banjaluci Stankom Stanićem i Istočnom Sarajevu Radoslavom Grujićem, te predstavnicima studentskih predstavničkih tijela, Malešević je rekao novinarima da je stav univerziteta da školarina ostane ista, dodajući da će i odluka Vlade Srpske, vjerovatno, biti kao i prijedlog sa univerziteta.

Predsjednik Unije studenata Republike Srpske Borivoje Obradović rekao je da je na sastanku postignut visok stepen saglasnosti o školarini.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.