BIH

Članovi Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH: Neće biti predložena smjena Gorana Zupca

Nisu prihvatili da Savjetu ministara BiH bude upućen prijedlog za suspenziju

Srna

18.5.2015

 

Članovi Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH nisu danas prihvatili da Savjetu ministara BiH bude upućen prijedlog za suspenziju ili smjenu direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa) Gorana Zupca.

Prijedlog o suspenziji ili eventualnoj smjeni direktora Sipe Nezavisni odbor upućuje Savjetu ministara BiH koji ga odbija ili uvažava. Da bi prijedlog bio prihvaćen za njega mora biti sedam od devet članova Nezavisnog odbora.

Član Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH Enes Obralija u nekoliko navrata je pokretao inicijativu o suspenziji ili smjeni Zupca.

Inicijativa za suspenziju Zupca sa pozicije direktora Sipe i ranije je pokretana i to u vrijeme kada je on bio samo optuženi, a ne i osuđenik, ali takav prijedlog Ministarstva bezbjednosti BiH nije usvojen na Nezavisnom odboru, te je "pao" zbog dva glasa protiv.

Zubac je 5. marta osuđen na jednogodišnju zatvorsku kaznu, odnosno dvije godine uslovno, nakon što je proglašen krivim za nesavjestan rad u službi.

Iz Parlemntarne skupštine BiH saopšteno je da je odlučeno da članovi Odbora u roku od sedam dana dostave eventualne primjedbe na Prijedlog izvještaja o radu Odbora za 2014. godinu, kako bi se Nezavisni odbor o njemu odredio na narednoj sjednici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.