BIH

KRIZA VLASTI Izetbegović, Komšić i Čović postigli dogovor

Okončani razgovori u zgradi Predsjedništva BiH

K. Ke.

19.5.2015

14:03- Bakir Izetbegović je rekao da je sastanak bio konstruktivan te da će se sjednica Vlade održati u četvrtak ili petak, a najkasnije početkom naredne sedmice. Izetbegović je dodao da je danas razgovarao i s premijerom Vlade FBiH Fadilom Novalićem, od kojeg je tražio da se nakon završene priče o smjenama u javnim preduzećima, odmah krene s reformskim zakonima.

O tome šta je tačno bio uzrok sukoba u Vladi FBiH, Izetbegović je kazao da ne zna ni on te da se odgovori na ta pitanja moraju tražiti kod onih koji nisu dolazili na sjednice Vlade i onih koji su prijetili da neće doći.

13:54-  Zgradu Predsjedništva napustio je i lider HDZ-a, Dragan Čović, koji je kazao da je prisustvovao dijelu sastanka između Izetbegovića i Komšića.

On je rekao novinarima da ima osjećaj da je dogovor postignut, ali da će se to znati tek na sjednici Vlade FBiH.

13:30-  Završen je sastanak između Izetbegovića i Komšića, na kojem je prema riječima lidera DF-a postignut dogovor za deblokadu rada Vlade FBiH.

On je kazao da je dogovoreno da već na narednoj sjednici Vlade na dnevnom redu bude pet ili šest preduzeća u kojima Vlada FBiH ima svoj kapital, a koja negativno posluju te će se izvršiti smjena upravljačkih struktura. Uporedo s tim rad ovih preduzeća provjeriće i finanskijska policija.

On je istakao da je sastanku prisustvovao i lider HDZ-a, Dragan Čović, koji se složio s ovim dogovorom.

Komšić je dalje kazao novinarima kako cijeli sukob u Vladi FBiH nastao na kolegiju prije održavanja prošle sjednice Vlade.

Tom kolegiju prema njegovim riječima, prisustvovali su ministri HDZ-a i SDA, ali ne i DF-a.

Komšić je kazao da je nakon toga, dobio informaciju "da je negdje puklo i da ministri HDZ-a neće više dolaziti na sjednice".

On je kazao da ne zna o čemu je bilo riječ na tom sastanku te zbog toga ne zna ni koji je razlog bio za blokadu vlasti.

11:15- Uskoro bi u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine trebao početi sastanak između zamjenika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i lidera DF-a Željka Komšića, na kojem će se razgovarati o krizi u Vladi Federacije BiH.

mg-0601

Lider DF-a Željko Komšić (Foto: S. Saletović)

U zgradu Predsjedništva stigli su obojica, ali nijedan nije želio davati izjave prije sastanka.

mg-0574

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović (Foto: S.Saletović)

Podsjećamo jučer je održan sastanak između predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i Izetbegovića, koji je bio također, posvećen rješavanju žestoke krize u Vladi FBiH.

Više o tome u vezanoj vjesti.


 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.