BIH

Čivić: Omogućiti bošnjačkoj djeci u Konjević-Polju i Vrbanjcima nacionalnu grupu predmeta

Poslanik Koalicije “Domovina”

Fena

19.5.2015

Poslanik Koalicije “Domovina” Nedim Čivić zatražio je danas odgovor od Vlade RS-a kada će biti riješeni problemi u obrazovnom sistemu koje imaju bošnjačka djeca u Konjević-Polju i Vrbanjcima, ali preciziran stav nije dobio.

Bošnjačka djeca ne pohađaju redovno nastavu u školama u tim naseljima, kako je podsjetio, zbog nemogućnosti izučavanja grupe nacionalnih predmeta, u skladu s važećim zakonima u RS-u.

Na sjednici Narodne skupštine RS-a dobio je odgovor od potpredsjednika Vlade Antona Kasipovića, koji je naveo da problem u Konjević-Polju i Vrbanjcima mora biti riješen, jer djeca imaju pravo na obrazovanje. 

Obratio  se poslaniku Čiviću riječima da “treba da se istjera politika iz škola, a Ministarstvo prosvjete ima obavezu i može naći rješenje i za djecu u Konjević-Polju i u Vrbanjcima”.

- Zloupotrijebljena su djeca i u jednoj i drugoj školi. Uvedena je politika uz svesrdnu podršku dijela međunarodne zajednice. Djeca moraju ići u školu, a ne u medresu. Ministarstvo prosvjete ima mogućnost da riješi ovo pitanje, potrebna je saradnja i potrebno je da se odustane od zloupotrebe djece i njihovih roditelja - ustvrdio je  navodeći da je voljan da se zajedno s resornim ministarstvom angažuje u vezi s tim pitanjem.

Kasipović tvrdi i da je RS uradila maksimum kada je riječ o pravima djece povratnika, a na temelju Pravilnika o pravu na obrazovanje.

- RS je u raznim fazama uklonila uvredljive nazive škola i sadržaje iz udžbenika - rekao je Kasipović ustvrdivši da “srpska djeca u Federaciji BiH nemaju ni dio prava koja imaju bošnjačka u većini zajednica u RS-u”.

Na ovo je poslanik Čivić odgovorio da, kada se god u entitetu RS posegne za kršenjem prava Bošnjaka, obično se uzvrati kontrastavom o stanju u FBiH.

Ponovio je da on kao poslanik Narodne skupštine RS-a ima obavezu da osigura poštivanje zakona na tom prostoru.

Naglasio je da sva djeca moraju da imaju jednaka prava u oba entiteta, kao što se to radi u sarajevskom, tuzlanskom i srednjobosanskom kantonu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.