BIH

Agregati i mobilne kuhinje iz Holandije pet mjeseci čekaju transport u BiH!?

Vrijedna pomoć Ministarstva odbrane

Autor:A. Hu.

19.5.2015

Više od pet mjeseci vrijedna pomoć Ministarstva odbrane Holandije područjima pogođenim prošlogodišnjim poplavama u Bosni i Hercegovini čeka u magacinima holandske armije, saznaje Dnevni avaz. “Platforma BiH”, krovna organizacija bh.građana u Holandiji, primalac donacije, nikako ne uspijeva pronaći ni novac ni način da dva vrijedna agregata i dvije mobilne kuhinje preuzme i pošalje u BiH iako zainteresiranih u domovini itekako ima.

- Jako nam je neprijatno zbog kompletne situacije jer donator, moji pretpostavljeni iz ministarstva, stalno zapitkuju zašto se donacija ne preuzima jer ne mogu shvatiti da sve traje toliko dugo! Najsramotnije što je sve u krugu kasarni mjesecima i tome se ne nazire kraj, rekla nam je razočarana Fatima Berković-Arslan, uposlenica Ministarstva odbrane Holandije, najzaslužnija za vrijednu donaciju u iznosu od preko pola miliona KM.

Ni bivša uprava “Platforme BiH” kao ni novi predsjednik Amir Jatić, izabran u januaru, nisu pronašli rješenje za transport donacije iako ponovo najavljuju sretan epilog. Mjesecima uglavnom traje e-mail prepiska dvije strane pa Fatima posljednjih dana pokušava sama preko zainteresiranih strana u BiH naći partnera koji bi preuzeo i finansirao prevoz donacije i tako napokon skinula neugodno pitanje s dnevnog reda.

Od kako je zamrla vrlo uspješna akcija bh.zajednice u Holandiji “Nove mostove gradimo zajedno”, propala je donacija u vrijednosti od oko pola miliona eura u medicinskoj opremi. Kako smo doznali, završila je u Ukrajini a novi aranžmani, i pored spremnosti holandske strane, teško će dobiti šansu zbog neozbiljnosti u prihvatu nekoliko posljednjih donacija.

Holandska donacija odobrena je još u ljeto prošle godine a u avgustu je holandsko ministarstvo, kako nalaže propis, dalo instrukcije članovima “Platforme BiH” za rukovanje kuhinjama i agregatima. Od decembra se čeka njeno službeno preuzimanje i transport u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.