BIH

VAREŠ Svi zaposleni u općinskoj administraciji stupili u štrajk

Četiri mjeseca nisu dobili platu

Fena

21.5.2015

Generalni štrajk državnih službenika i namještenika organa uprave Općine Vareš počeo je jutros u osam sati, a razlozi su neisplaćene četiri plaće i neizmireni doprinosi za duže razdoblje.

- Sindikalna podružnica samostalnih sindikata državnih službenika i namještenika potpisala je Sporazum s općinskim načelnikom o načinu rada za vrijeme štrajka u kojem je definirano koje službe će raditi i koje usluge će građani moći obaviti. Primorani smo na ovakav način izražavanja nezadovoljstva jer nam je došlo do guše - rekao je predsjednik sindikalne podružnice Miralem Musa.

210501516a

Fena (Musa: Došlo nam je do guše)

Navodi da imaju ukupno 56 članova sindikata i to je 90 posto uposlenika svih radnika u općinskom organu uprave, a gotovo svi su potpisali izjave o stupanju u štrajk.

- Građani će i dalje moći dobiti usluge u općini u skladu sa Sporazumom koji je potpisan, ali isto tako mi nikome ne možemo zabraniti da radi i ako nije član sindikata - dodaje Musa.

Napominje da će se štrajk odvijati unutar zgrade Općine, a svi zaposlenici su dužni biti na svojim radnim mjestima. Također, svakodnevno će se održavati sastanci sindikata s menadžmentom Općine kako bi imali informacije o mogućim promjenama.

-U potpunosti razumijem nezadovoljstvo uposlenika zbog neisplaćenih plaća za ovu godinu, ali sve je ovo posljedica teškog stanja u kojem se našla naša općina iz već dobro poznatih razloga. Očekujemo pomoć Vlade ZDK i Vlade FBiH u rješavanju novonastalih problema, jer bez pomoći viših instanci mi ne možemo izaći iz ove krize - rekao je načelnik općine Avdija Kovačević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.