BIH

SUĐENJE HUSEINU BILALU BOSNIĆU Pregledani dijelovi iz hutbi i vjerskih predavanja optuženog

Nastavljen glavni pretres u Sudu BiH

Es. D.

27.5.2015

Glavni pretres u predmetu protiv Huseina Bilala Bosnića, koji je optužen za krivično djelo javno podsticanje na terorističke aktivnosti i druga djela, nastavljen je danas u Sudu BiH pregledavanjem dijelova iz hutbi i drugih vjerskih predavanja koje je optuženi držao, a koja su objavljena na Youtubeu.

Pušten je videosnimak sa devet predavanja. Branilac optuženog Bosnića Adil Lozo na početku je kazao "da se tu radi o optuživanju vjere“, na što je tužilac Saša Sarajlić odgovorio da to nije tačno, "nego se iz tih hutbi želi prezentirati da je preporučeno nešto što nije dozvoljeno“.

U svim puštenim snimcima, optuženi Bosnić uglavnom citira ajete iz Kur'ana u kojima se prepuručuje "borba na Allahovom putu“.

"'Molimo Allaha dž.š. da nam smrt bude šehidska', 'Molimo Allaha dž.š. da nas proživi kao šehide', 'Molim Allaha dž.š. da i naša smrt bude na šehadetu'“, neke su od poruka optuženog Bosnića iz tih predavanja.

Sve ove hutbe uvrštene su kao dokaz, a na narednom glavnom pretresu koji je zakazan za srijedu, 3. juni, odbrana počinje s izvođenjem svojih svjedoka.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.