BIH

Omladinski hor iz Zenice izvodi Srebrenički inferno u Norveškoj

U spomen žrtvama genocida

D. Pa

27.5.2015

Ambasada Kraljevine Norveške povodom obilježavanja 20 godina od genocida u Srebrenici organizuje manifestaciju u spomen žrtvama najvećeg genocida poslije Drugog svjetskog rata.

Ovu manifestaciju uveličat će i nastup Omladinskog hora iz Zenice, kojima je pripala čast da originalnu izvedbu Srebreničkog inferna po tekstu Džemaludina Latića izvedu u prijestolnici Norveške.

- Za ovu veliku turneju naš hor pripremao se više od šest mjeseci, maksimalno smo se trudili da uvježbamo ovu tešku i složenu kompoziciju. Nadam se kako će uloženi napori sa dosta emocije i velikim suosjećanjem sa porodicama poginulih žrtava genocida predstaviti Bosnu i Hercegovinu u Oslu na najbolji mogući način - kazao je za "Avazov" portal dirigent Omladinskog hora, profesor Milenko Karović.

Ističe kako članovi hora svaki put svoj posao odrade maksimalno dobro, a put Norveške 1. juna krenut će 55 članova hora zajedno sa glumicom Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Selmom Ćosić.

- Selmin nastup biće samo kruna ovog velikog performansa i emotivne priče o Srebrenici. Nastojat ćemo i ovaj put pokazati kvalitet, požrtvovanost ali i suosjećanje sa žrtvama genocida u Srebrenici, te svijetu dokazati da se Srebrenica i Potočari nikada neće zaboraviti - dodao je profesor Karović.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.