BIH

ZDK Odgođena implementacija presude Ustavnog suda FBiH

Zakon o prijenosu obrazovanja na Usoru ide u javnu raspravu

Autor:V. BEGUNIĆ

27.5.2015

Skupština Zeničko-dobojskog kantona nije danas implementirala presudu Ustavnog suda Fedracije BiH iz februara ove godine, odnosno nije po skraćenom postupku raspravljala i usvojila Prijedlog Zakona o prijenosu nadležnosti ZDK-a na općinu Usora u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja.

DF kontra SDA i HDZ-a

Zakon je većinom glasova usvojen samo u formi nacrta i o njemu će biti provedena javna rasprava od 15 dana. Zanimljivo je kako su tokom glasanja zastupnici DF-a bili suzdržani, za razliku od koalicionih partnera SDA i HDZ-a koji su glasali za.

- Ako ništa, po skraćenom postupku trebao bi ići zakon koji ima samo četiri člana. Nije ovo zakon o radu- negodovao je predsjednik Kluba Hrvata u SZDK Damir Jukić (HDZ). On je, kao i dopredsjedavajući SZDK Iva Tadić (HDZ), predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Munib Husejnagić i predsjednik Kluba SBiH Hašim Mujanović, konstatirao kako se samo gubi vrijeme.   

bb

Finansijski izvještaj za 2014. godinu Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK nije prihvaćen

Finansijski izvještaj za 2014. godinu Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK, na čijem je čelu su direktor Senaid Begić (SDP) i predsjednik Upravnog odbora Jasmin Mahmutović (SBB-Fahrudin Radončić), i pored pozitivnog poslovanja u iznosu od 1.232.332 KM, nije prihvaćen.

Suzdržani su bili SDA i DF (17), dok su za usvajanje izvještaja bili, uz HDZ, koji je ovog puta glasao kontra koalicionih partnera, SBB, SDP, A-SDA, SBiH i BPS. Glasova protiv nije bilo.  

HDZ kontra SDA i DF-a

Rezultat, kazao je Begić, može biti i bolji, ali alati nisu samo u rukama ZZOZDK, nego kod raznih vlada, poreske uprave...Najveći dužnici su velike državne firme.

-Dobre igrače ostavimo. Pustimo politiku, neka interes naroda bude ispred politike- poručila je Amra Jupić (SBB). Ona se osvrnula i na prigovore zastupnika SDA da ZZOZDK renovira zgradu, ali je, kazala je, renovira zajedno sa Kantonalnim zavodom PIO/MIO ZDK-a, na čijem je čelu direktor iz SDA (Nihad Pašalić-op.a.).

-Njega niko ne spominje, a u njegovom je mandatu renovirana i zgrada Biroa. A svi smo svjedoci ovih dana kolike plaće i regrese isplaćuje ta ustanova- istakla je Jupić. Prihvatanje ili neprihvatanje ovih izvještaja je, konstatirao je predsjednik Kluba SBB-a Ismet Sarajlić, samo priprema za „sječu glava“ i smjenu direktora i UO. Redom su, prije svega zbog suzdržanosti zastupnika vladajućih SDA i DF, padali izvještaji o poslovanju za 2013. i 2014. godinu i Zavoda za bolesti ovisnosti ZDK, Kantonalnog zavoda za medicinu rada i sportsku medicinu te Kantonalne bolnice Zenica (KBZ), na čijem čelu nisu kadrovi ovih stranaka.

Jedino su potrebnih 18 glasova za, bez protiv i sa 7 suzdržanih, prihvaćeni izvještaji Zavoda za javno zdravstvo ZDK za 2013. Ali nije prošao izvještaj ove ustanove za 2014. godinu, za koji je glasalo samo 16 zastupnika, dok je 9 bilo suzdržano.   

Ispitati desetogodišnje poslovanje KBZ-a

Najviše polemike izazvao je izvještaj o radu KBZ-a, koja ima 1637 zaposlenih, od čega 293 ljekara, a u zadnjih 2,5 godine promijenilo se sedam direktora. KBZ je prošle godine negativno poslovala sa 3,970 miliona KM, a dobavljačima je dužna oko 16 miliona KM.

-Predlažem zaključak da finansijska policija ispita poslovanje KBZ-a u zadnjih 10 godina- kazao je Sarajlić, koji je dodao da će u suprotnom ova Skupština poslati lošu poruku građanima, a budućim menadžmentima da nastave raditi kao do sada. Zaključak je prihvaćen, a zvanično ga je ispred SBB-a formulirao Kemal Mušinbegović.

Usvojen je i zaključak da Vlada ZDK sagleda sve aspekte poslovanja KBZ-a i donese odluku o sanaciji finansijskog stanja u ovoj ustanovi. Premijer Miralem Galijašević (SDA) najavio je, pak, u izjavi za medije, skoru smjenu Upravnog odbora i menadžmenta ove ustanove.

 

Mahmutović: Zaslužujemo barem pohvalu

Revoltiran pokušajima da se minimizira rad menadžmenta i UO ZZOZDK, koji su neki SDA-ovci nazvali samo „protočnim bojlerom“, za riječ se javio i predsjednik UOZZOZDK Mahmutović.

-Šta da radimo kada pred sobom imamo pozitivan izvještaj, nego da ga, kao UO, usvojimo. Mogu samo da Vam se izvinim što smo poslovali pozitivno...- poručio je Mahmutović. On je dodao da zaslužuju barem pohvalu od zastupnika, jer su uredili stanje u ustanovi koja je prije njih negativno poslovala i akumulirala deficit od oko 22 miliona KM.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.