Zbog povrede službene dužnosti suspendovan policijski službenik iz Zavidovića

Policijski komesar Uprave policije MUP-a ZDK donio rješenje

D. Pa.

Policijski komesar Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Semir Šut donio je rješenje kojim suspenduje policijskog službenika Policijske stanice Zavidovići, inicijala V.N., do okončanja krivičnog ili disciplinskog postupka.

Naime, ova odluka o predmetnoj suspenziji donesena je nakon što su službenici Jedinice za profesionalne standarade, koji su u otvorenom internom postupku, odnosno istrazi, vršili određene provjere po anonimnoj predstavci podnesenoj protiv navedenog službenika, došli do određenih saznanja da je službenik V.N. počinio težu povredu službene dužnosti, te da bi ugled službe bio znatno narušen ukoliko bi isti nastavio sa radom.

Kako je u prvoj fazi interne istrage utvrđeno, prijavljeni službenik je u proteklom periodu obavljajući poslove policijskog službenika imao neprimjerene kontakte sa licima i poduzimao nezakonite radnje, kršeći važeće zakonske propise i Etički kodeks policijskih službenika.  

Postupak dokumentovanja i dokazivanja eventualnih krivičnih djela se nastavlja, kao i unutrašnja istraga otvorena zbog prijave neprofesionalnog i nezakonitog ponašanja navedenog policijskog službenika.

- Cilj nam je da imamo visoko moralne, časne i profesionalne policijske službenike koji će dosljednom primjenom zakonskih propisa štititi naše građane, kao i sistem vladavine prava. Naznačene aktivnosti su potvrda navedenog i ova Uprava  policije će oštro reagovati na svaki slučaj koruptivnog djelovanja, utvrđene povrede službene dužnosti, kao i druge vidove nedozvoljenog ponašanja policijskih službenika – kazali su iz MUP-a ZDK.

 

NA VRH

Podijeli članak na