BIH

VISOKO Ispraćena jubilarna 20. generacija maturanata

Svečanost u Medresi “Osman ef. Redžović” u Velikom Čajnom kod Visokog

N. Sm.

30.5.2015

U Velikom Čajnom kod Visokog ispraćena je jubilarna 20.generacija maturanata Medrese “Osman ef. Redžović”, a to je bio povod za svečanu akademiju, te ceremoniju otkrivanja vakifske ploče, u spomen na sve vakife koji su pomogli i pomažu izgradnju ove moderne školske ustanove nedaleko od Visokog.

Velikoj svečanosti prisustvovali su brojni gosti među kojima i izaslanik reisu-u-uleme IZ u BiH mr. Husein ef. Smajić, čelnici ZDK, te prijatelji medrese iz Kuvajta i vakifi.

amina-fejzic

Učenica generacije Amina Fejzić

Predstavljeni su i ovogodišnji maturanti, 30 maturantica i 24 maturanta medrese, kojima su uručene diplome, a za učenicu generacije proglašena je Amina Fejzić, dok je učenik generacije Rifat Bilčević.

- Nismo se ni nadali, na početku, da ćemo imati ovako savremenu školu, pa ni najveći optimisti u vrijeme samih početaka stvaranja škole ne bi mogli da zamisle ovakvu medresu. Stoga, dragi roditelji, vi danas možete biti ponosni na svoju djecu, mi ih poznajemo jer se oni nisu samo samo školovali ovdje, nego su ovdje živjeli i odrastali, i to ne od 2011. do 2015. godine, nego od puberteta do identiteta. To su danas djevojke i mladići koji znaju i hoće nositi emanet vjere i znanja, te već sada daju poseban doprinos u društvu u kojem žive - kazao je u svečanom govoru direktor medrese Dženan Handžić, koji je i sam bio učenik medrese, odnosno učenik generacije u prvoj generaciji maturanata.

rifat-bilcevic

Učenik generacije Rifat Bilčević

Nakon završene svečane akademije svi gosti i zvanice su se uputili ka džamiji u krugu medrese ispred koje je napravljena Vakifska ploča, koja je svečano  otvorena i predstavljena javnosti. Na toj ploči se nalaze imena ukupno 398 vakifa, fizičkih i pravnih lica iz zemlje i inostranstva koji su finansijski podržavali izgradnju Medrese od 1992. godine do danas.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.