BIH

PREMIJER NOVALIĆ Neću smjenjivati ministre iz DF-a, imaju svog šefa, neka ih on smjenjuje!

Konferencija za novinare u Vladi FBiH

Autor:A. Du.

9.6.2015

13:04 Federalni premijer Fadil Novalić održao je danas konferenciju za novinare na kojoj je obznanio da je Federalna vlada usvojila reformsku agendu za EU, te da je time ovlastila njega da u četvrtak sa državnim i drugim entitetskim premijerom potpiše zajednički dokument na sastanku koji će biti održan u prisustvu evropskog komesara za proširenje Johannesa Hahna.

Komentirajući neprisustvo ministara DF-a današnoj sjednici, Novalić je ocijenio kako je to žalosno, te ih je pozvao da se ponovo vrate u Vladu.

- Nekako smo vratili HDZ, a nadam se da ćemo vratiti i DF. Međutim, oni neće moći gledati taj film da ih ja smjenjujem. Imaju svog šefa stranke, neka ih on smjenjuje - kazao je Novalić.

Na opasku novinara da je pitanje smjena ipak u nadležnosti premijera, Novalić je istaknuo kako je to prije svega političko pitanje, te dodao: "Nisam ja taj koji određuje koaliciju, potpisat ću smjenu kada to dogovori koalicija".

On je, također, naveo da komunicira sa drugim ministrima iz DF-a, ali ne i sa ministrom energije, industrije i rudarstva Reufom Bajrovićem.

- On je u nekom svom filmu, ali ja bih vas upitao šta je uopće bio početni stav DF-a, ako to nisu reforme - dodao je Novalić.

12:38 Za Program rada Vlade Federacije BiH za mandatni period od 2015. do 2018. godine, razmatran na današnjoj sjednici Federalne vlade u Sarajevu, kao polazna osnova su poslužili ekspoze premijera FBiH i dokument „Koncept ekonomskog razvoja 2014 - 2018 - Ekonomski rast i zapošljavanje“, koji je razmatran na prvoj sjednici Vlade FBiH.

U pripremi Programa rada Vlade FBiH korišten je i Nacionalni program ekonomskih reformi BiH za 2015. godinu, čija izrada proizlazi iz zahtjeva Evropske komisije prema Bosni i Hercegovini.

Na osnovu Programa rada Vlade, federalna ministarstva i institucije će, u svojim godišnjim planovima rada, planirati aktivnosti na implementaciji ciljeva i mjera utvrđenih ovim dokumentom.

Nakon rasprave, Vlada je zadužila Federalni zavod za programiranje razvoja da u mandatni Program rada ugradi primjedbe i prijedloge federalnih ministarstava. Također, Program treba da odražava i elemente zacrtane u Reformskoj agendi za Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

12:28 Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu dala saglasnost na Prednacrt reformske agende za Bosnu i Hercegovinu, te za potpisivanje ovog dokumenta ovlastila federalnog premijera.

Federalna vlada je, dakle, prva u BiH koja je usvojila Reformsku agendu koja je na tragu britansko-njemačke inicijative.

Reformska agenda utvrđuje glavne planove Vijeća ministara BiH i entitetskih vlada za socijalno-ekonomske i s njima vezane reforme.

O prioritetima reforme razgovarano je na sastanku održanom na Jahorini 11. maja 2015. godine s međunarodnim finansijskim institucijama (MFI) i EU, a namjena Agende je da reflektuje zaključke koji su doneseni tom prilikom. Reforme bi, također, mogle predstavljati osnovu za pregovaranje o pojedinim programima finansijske i tehničke pomoći od MFI i EU.

mg-5601

Pored toga, Reformska agenda je tijesno usklađena s ciljevima novog pristupa Evropske unije i u skladu je s Programom ekonomske reforme kao fundamentalnim elementom za stimulisanje sveobuhvatnih strukturnih reformi u cilju održavanja makroekonomske stabilnosti i podsticanja rasta i konkurentnosti.

Implementacija Reformske agende će odmah početi. Veliki set srednjoročnih prioriteta sažet je u set specifičnih inicijalnih mjera koje će biti pripremljene i implementirane do kraja 2015. godine i početka 2016. godine.

Reformska agenda odnosi se na šest oblasti: javne finansije, oporezivanje i fiskalna održivost, zatim poslovni ambijent i konkurentnost, tržište rada, reforma socijalne zaštite i penzijskog osiguranja, vladavina zakona i dobro upravljanje, te reforma javne uprave, saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

10:24 Na sjednici Vlade Federacije BiH, koja je danas počela u Sarajevu i na kojoj treba da bude razmatrana reformska agenda, ne prisustvuju ministri iz Demokratske fronte (DF).

U 12.30 sati zakazana je konferencija za novinare premijera Fadila Novalića.

Predsjednik SDA i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sinoć je pozvao ministre DF-a da prisustvuju sjednici jer reformska agenda treba biti usvojena do četvrtka kada u BiH dolazi komesar za proširenje EU Johannes Hahn.

Demokratska fronta, kao jedna od stranaka dosadašnjih učesnica u vladajućoj koaliciji s Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH i Strankom demokratske akcije, najavila je razlaz s koalicionim partnerima jer s njima nije imala isto mišljenje prilikom prošlosedmičnog usvajanja u Federalnoj vladi uredbe o imenovanju upravljačkih struktura u javnim kompanijama.

Vladini ministri iz Demokratske fronte usprotivili su se tada toj uredbi, jer, kako su naveli, neosnovano razvlašćuje resorna federalna ministarstva iz procesa ovih imenovanja a ovlašćuje Vladu, što, po njima, znači da stavlja imenovanja pod politički uticaj stranaka, drugih dviju članica vladajuće koalicije. 

mg-5612

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.