BIH

ZLOČIN KOJI SE NIKAD NEĆE ZABORAVITI Više od 250 nevinih žrtava i preko 5.000 protjeranih i raseljenih Bošnjaka

Obilježena 23. godišnjica progona i stradanja Bošnjaka Ljutočke doline

S. TULIĆ

12.6.2015

U sklopu manifestacije "Ljutočka dolino, nikad ne zaboravi" nekoliko stotina mještana Ljutočke doline, Medžlisa IZ Bihać, predstavnici gradske  i kantonalne vlasti, te građani Bihaća okupili su se ispred spomen-obilježja "Jama bezdana". Tužna godišnjica stradanja Bošnjaka Ljutočke doline i ove godine bila je prilika da se članovi ubijenih i svi prisutni građani prisjete žrtava genocida u Orašcu, Ćukovima, Klisi i Kulen-Vakufu juna 1992. godine.

Trajna opomena

Ističući da će preživjeli Bošnjaci Ljutočke doline svake godine obilježavati i od zaborava otrgnuti stravične zločine nad svojim najmilijim, Amel Vojić, imam džemata Orašac, kazao je kako je više od 250 nevinih žrtava i više od 5.000 protjeranih i raseljenih Bošnjaka, zločin koji se nikad neće zaboraviti i koji će biti trajna opomena da se takav strašan zločin nikad ne ponovi.

- Nikad nećemo dopustiti da se zločin nad Bošnjacima Ljutočke doline zaboravi i na nama je preživjelim da govorimo istinu, pišemo knjige o zločinima i učimo našu djecu istini. A ta istina je da su nas napale dojučerašnje komšije i na najsvirepiji način u srcu moderne Evrope počinili stravičan zločin - kazao je Ibrahim Begić, predsjednik Organizacionog odbora manifestacije "Ljutočka dolino, nikada ne zaboravi".

Prisjećanju na tragediju mještana Ljutočke doline prisustvovao je i Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća, koji je nakon obilaska jame Bezdana, zajedno s mještanima Orašca, Ćukova, Klise i Kulen-Vakufa položio cvijeće na šehidska spomen obilježja u Orašcu i Kulen-Vakufu, mjestu pogibije Muhe Zajkića i na centralnom šehidskom mezarju Duliba.

Budućnost na bazi istine

- Ovakve manifestacije trebamo obilježavati i okupiti još više omladine i mladih jer njima trebamo govoriti i pričati o zločinima kako se više nikad ne bi ponovili. Zbog toga i podrška grada Bihaća svima onima koji pišu o zločinima u Ljutočkoj dolini jer da smo pisali o genocidu 1941. godine ne bi nam se desila 1992. godina. Nećemo budućnost graditi na bazi žrtve,ali hoćemo na bazi istine svidjela se ona nekom ili ne. Nadam se da ćemo se i slijedeće godine okupiti u još većem broju jer naši sugrađani koji su mučki ubijeni zaslužuju da ih nikad ne zaboravimo - kazao je Galijašević.

Ekshumirana 81 žrtva

U svom obraćanju Izudin Saračević, premijer USK-a, kazao je da datumi iz odbrambeno-oslobodilačkog rata moraju biti obilježavani i na njima se mora okupiti što veći broj građana, kako bi se, dodaje Saračević, istina o zločinima nad Bošnjacima ne bi nikad zaboravila.

Jama bezdana nalazi se na 744 metra nadmorske visine, dubina s koje su vađena tijela dostizala je i 85 metara. Početak ekshumacije tijela iz masovne grobnice Bezdana započeo je 1. septembra 1997. godine. Proces ekshumacije, obdukcije i identifikacije trajao je do 3.oktobra 1997.godine. Iz masovne grobnice Bezdana ekshumiran je 81 posmrtni ostatak ubijenih Bošnjaka Ljutočke doline.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.