BIH

Konaković: Hapšenje Orića je pokušaj srbijanskog pravosuđa da relativizira zločine u BiH

Ekspert za međunarodno javno pravo

Autor:Fena

12.6.2015

Ekspert za međunarodno javno pravo Suvad Konaković smatra da hapšenje bivšeg komandanta Armije Republike BiH Nasera Orića, koji je učestvovao u odbrani Srebrenice, predstavlja novi nepodoban pokušaj srbijanskog pravosuđa da relativizira zločine u BiH i skine stigmu za počinjeni zločin genocida u BiH. 

Konaković navodi da ne može prihvatiti činjenicu da Švicarska Konfederacija s bogatom pravnom tradicijom postupa suprotno osnovnim pravnim načelima Evropske konvencije prema kojoj izvršenje neće biti odobreno ukoliko je osoba pravosnažno oslobođena, što je kako ističe, notorna činjenica koju ne treba dokazivati.

Podsjetio je da je Oriću suđeno u Haškom tribunalu i da je oslobođen. 

- Sramotna je reakcija srbijanskog tužioca koji je izjavio da je procedura u toku. Postavljam mu otvoreno pitanje da mi objasni koja je to procedura. Ako ju je on nametnuo, a jeste, neka odgovori na osnovu kojeg pravnog propisa je uspostavio tu proceduru - kazao je.

Konaković je također dodao da ukoliko je Evropska unija regionalna zajednica, onda je dužna da baštini osnovi princip očuvanja mira i stabiliziranje odnosa između njenih članica i distribuira pravdu na univerzalan, a ne selektivan način.

- Apelujem na javnog tužioca Kantona Ženeve da postupi u skladu s Evropskom konvencijom da se Orić privremeno pusti na slobodu i časno brani - poručio je.

Ocijenio je da je indikativno da komunikacija u međunarodno organizaciji INTERPOL-a nije u potpunosti ostvarena saglasno njenom statutu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.