BIH

Tužilaštvo BiH: Mjere zabrane za četiri osobe osumnjičene za ratni zločin na području Čapljine

Osumnjičeni su pod istragom

Redakcija

12.6.2015

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjera zabrane za četiri osobe osumnjičene za ratne zločine na području općine Čapljina.

Prijedlog za određivanje mjere zabrane upućen je za Nikolu Zovku (rođen 1958. u Čapljini), Petra Krndelja (1960., Metković), Krešu Raiča (1956., Stolac) i Ivicu Čuturu (1960., Počitelj).

Tužilaštvo predlaže da Sud BiH osumnjičenima izrekne mjere zabrane iz razloga opisanih odredbom člana 126. stav 1. i 2. i člana 126a. stav 1. tačka c) i d)  Zakona o krivičnom postupku BiH, odnosno predložene su mjere zabrane napuštanja boravišta uz privremeno oduzimanje putnih isprava, zabrana izdavanja novih putnih isprava i zabrana korištenja lične karte za prelazak državne granice BiH, zabrana međusobnog sastajanja i sastajanja sa određenim osobama, kao i obaveza javljanja najbližoj policijskoj stanici.

Osumnjičeni su pod istragom zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. tačke c), e) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, u vezi sa članom 180. stav 1. i 2. članom 29. Krivičnog zakona BiH.

Prijedlog za određivanje mjera zabrane upućen je Sudu BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.