BIH

ZENICA Više od 50 konjanika iz Kaknja i Zenice krenulo prema Ajvatovici

Porodica, prijatelji i džemtalije ispratili konjanike

Autor:D. Pa.

12.6.2015

Danas je poslije džuma-namaza više od pedeset Konjanika iz Zenice i Kaknja krenulo na 505. po redu vjersku manifestaciju "Dani Ajvatovice",najveću kulturno-vjersku manifestaciju Bošnjaka u BiH.

- Ove godine na put kreće više od 50 konjanika iz različitih džemata i sela grada Zenice ali i Kaknja, a ovo predstavlja našu kulturu, nešto bošnjačko što svi moramo čuvati i održavati - poručio je jedan od učesnika.

Dovom i tekbirima konjanici su ispraćeni iz dvorišta džamije u Trgovišću, a konjanici koji su krenuli put Ajvatovice istakli su kako je iz godine u godinu evidentno sve veće interesovanje mlađih naraštaja za ovu manifestaciju što ih naročito raduje, budući da će ova tradicija zasigurno još dugo živjeti.

Podsjetimo, Ajvatovica je tradicionalni pohod Bošnjaka ka raspuknutoj stijeni na planini Šuica. Prema legendi, stijena se raspukla kada je Ajvaz-dedo, pobožni čovjek, u prvim godinama dolaska islama na ove prostore molio da kroz nju proteče voda za Prusac, tada Akhisar (Bjeli Grad).

Centralni događaj manifestacije – pohod na Ajvaz-dedinu stijenu, bit će održan u nedjelju, 14. juna 2015. godine, kada je predviđeno i obraćanje reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.