BIH

TREBINJE Gradonačelnik Vučurević: Ne želimo vraćati kredite koje je uzela Vlada RS-a

Podnijet će inicijativu Savezu opština i gradova RS

P. M.

15.6.2015

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević izjavio je novinarima da će Grad Trebinje podnijeti inicijativu Savezu opština i gradova RS da lokalne zajednice ne vraćaju kredite koje je uzela Vlada RS.

Prema Vučurevićevim riječima sredstvima prikupljenjim po osnovu PDV-a najprije se izmiruju kreditna zaduženja, da bi tek ostatak bio raspoređen prema lokalnim zajednicama, što je nepošteno pogotovo što je zbog visoke stope zaduženosti, tog novca sve manje u budžetima opština i gradova.

- Kredite koje je Vlada RS trošila po svom nahođenju i za svoje lične potrebe, a pri tom ne konsultujući lokalne skupštine, lokalne zajednice ne trebaju vraćati. Do sada je Vlada RS prvo odbijala kredite pa onda vršila povrat PDV-a lokalnim zajednicama - rekao je Vučurević i dodao da  bi sa sedam milijardi eura kredita trebalo da bude otvoreno barem 150.000 radnih mjesta, njih nema, a sličnu odluku, kojom odbijaju da učestvuju u vraćanju spoljnjeg duga, donijele su i opštine u Federaciji BiH.

Vučurević je uputio pitanje SIPI i nadležnim organima u RS – da li prate tokove nestalog novca iz "Bobar banke" u likvidaciji.

- Postoje indicije da se novac pokreden u "Bobar banci", kroz kupovinu obveznica koje emituje Vlada RS, vraća u finansije tokove u RS - kazao je Vučurević i optužio aktuelnu vlast u Republici Srpskoj za potpuni ekonomski i finansijski kolaps RS-a.

- Gospodi iz SNSD-a, od predsjednika Republike do predsjednika Vlade, poručujem – razmislite da odete mirno sa vlasti, uz fer suđenje – koje bi pokazalo ko je odgovoran za aktuelnu situaciju - istakao  je Vučurević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.