BIH

Pijačni prodavci iz Živinica od danas na svojim radnim mjestima

Zaključak sjednice Skupštine TK hitnog karaktera

A. B.

15.6.2015

Razmatrajući problem u vezi pijačnih trgovaca na Gradskoj pijaci u Živinicama, Kolegij je na osmoj sjednici Skupštine TK donio zaključak kojim kantonalna Skupština traži od općine Živinice da riješi pitanje uređenja Gradske pijace, odnosno izdavanja tehničke dokumentacije(građevinske, urbanističke i upotrebne dozvole) kako bi se stvorili potrebni uslovi da pijačni trgovci registruju svoju djelatnost u skladu sa zakonom.

Kako je navedeno u zaključku, Skupština TK sugeriše Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove da prilikom provođenja svojih aktivnosti pokaže razumijevanje i prilagodi plan aktivnosti u vezi kontrola na Gradskoj pijaci u Živinicama do donošenja konačne odluke od radne grupe.

Zaključak je usvojen od strane poslanika na devetoj sjednici Skupštine TK hitnog karaktera.

- Mogu reći da smo zadovoljni odlukom koju je Skupština TK donijela. Nadamo se da će Kantonalna uprava poštovati ovu odluku i da će imati razumijevanja za nas kao pijačne prodavce koji smo proveli već skoro mjesec dana ne radeći na našoj pijaci dok smo sedam dana ispred Kantonalne uprave - kazao je Mirnes Goletić, predsjednik Udruženja pijačni poslodavci Dnevne gradske pijace Živinice.

Goletić je, takođe, dodao da pijačni prodavci napokon idu kući, dok će od danas na svoj radna mjesta na kojima će čekati parlament i Federacija donesu odluku o izmjenama i dopunama zakona koji će obuhvatiti malo povoljniji način registracije pijačnih prodavca, kako b mogli već jednom ući u sistem legalizacije rada na pijaci.

- U slučaju da Kantonalna uprava za inspekcije poslove ne bude poštovala odluku, mi ćemo ponovo stupiti u štrajk i mirne proteste ispred zgrade Kantonalne uprave i tražiti da nađu neko rješenje za nas i našu pijacu – poručio je predsjednik Udruženja pijačni poslodavci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.