BIH

MOSTAR Deseta godišnjica upisa Starog mosta na UNESCO listu

Brže turističko razvijanje grada, ali i države

Fena

19.6.2015

U povodu manifestacije "X. obljetnica upisa Starog mosta Starog grada Mostara na UNESCO Listu svjetske baštine", koja će se održavati 3. i 4. jula ove godine, u Mostaru je danas održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen program spomenute manifestacije.

Stari most i stara jezgra Mostara službeno su na popis zaštićene kulturne baštine UNESCO uvršteni 15. jula 2005. godine kao prvi spomenik iz BiH. Odluka je donesena na sjednici eksperata Odbora UNESCO-a održanoj od 11. do 17. jula 2005. godine u Durbanu u Južnoafričkoj Republici.

Kako je predviđeno programom, manifestacija počinje 3. jula ujutro konferencijom "Historic Urban Landscapes" u Gradskoj vijećnici Grada Mostara na kojoj će govoriti gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i predstavnik UNESCO-a.

Za poslijepodnevne sate planirano je otvaranje dućana Mujage Komadine na Maloj Tepi 1, objekta koji je građen u kamenu, a njegovu rekonstrukciju financirao je Grad Mostar.

Istog dana u 22 sata na platou ispod Starog mosta bit će upriličen koncert "Most koji grli obale" na kojem će nastupiti Simfonijski orkestar Mostar sa solisticom Anom Rucner.

Kako je predviđeno programom, prisutnima će se obratiti direktorica UNESCO-a Irina Bokov, kao i domaćin gradonačelnik Ljubo Bešlić te Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, koje je pokrovitelj manifestacije.

Za 4. juli u 22 sata planiran je koncert Željka Joksimovića i prijatelja.

"Oni koji dođu na manifestaciju, imat će priliku upoznat i staru jezgru Mostara kako sa stručnoga tako i vizualnog aspekta, a za neke će to biti potvrda šta je grad Mostar uradio prema Menadžment planu koji je usvojio UNESCO prilikom upisa Mostara na UNESCO-vu listu", kazao je gradonačelnik Bešlić na današnjoj konferenciji.

"Na manifestaciji mi ćemo pokušati u najboljem svjetlu predstaviti ne samo Mostar nego i cijelu regiju Hercegovine, a to može doprinijeti i bržem turističkom razvoju ovoga dijela BiH", dodao je on.

"Ono što moram istaknuti sa žaljenjem je da od ulaska na UNESCO-vu listu grad Mostar nije dobio niti jednu marku za rekonstrukciju od federalne vlasti u čijoj je nadležnosti Stara jezgra", istaknuo je Bešlić.

Također, Bešlić smatra, ako se grad Mostar našao na listi svjetske kulturne baštine, onda bi bio red da upravlja svojim imovinom i odlučuje o izgledu Staroga grada prema Menadžment planu, koji je Grad Mostar napravio, a ne da se o tome odlučuje iz ureda u Sarajevu, odnosno Federalne skupštine o regulacijskom planu o izgledu Starog grada ili nadležnosti inspekcije.

Govoreći o nelegalnoj gradnji u starom dijelu gradske jezgre, Bešlić je kazao kako će na konferenciji povodom godišnjice biti riječi i o legislativi koja u Federaciji BiH regulira ovu oblast.

"Grad Mostar je prema Menadžment planu osnovao Agenciju za upravljanje kulturnom baštinom pod nazivom Stari grad, ali, nažalost, ona ima nadležnost pod UNESCO-m, ali nema nadležnost u stvarnom životu", kazao je Bešlić te dodao kako ljudi iskorištavaju neusuglašenosti zakona i nelegalno grade te da grad Mostar ne može odgovarati za nešto što nije u njegovoj nadležnosti.

Manifestaciju će osiguravat policijski službenici PU Mostar, MUP-a HNŽ-a, Federalne uprave policije, te Državne agencija za istragu i zaštitu koji će poduzet mjere kako fizičke zaštite, kontra diverzione i kemijske zaštite tako i regulacije prometa.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.