BIH

Istina o egzekuciji Bošnjaka, masovnim grobnicama u Srebrenici i Podrinju

Haris Pašović snimio film “Traganje”

M. Ču.

22.6.2015

"East West Centar" na čelu sa rediteljem Harisom Pašovićem završio je snimanje filma "Traganje" na lokacijama masovnih egzekucija Bošnjaka i masovnih grobnica u Srebrenici i Podrinju. 
 
- Film prikazuje kako danas izgledaju mjesta na kojima su srpske snage pogubile više od 8.300 Bošnjaka u julu 1995., ali pokazuje i kako danas izgledaju mjesta masovnih grobnica u koje su ubijeni Bošnjaci bacani. Sve velike primarne grobnice su naknadno prekopane bagerima i ostaci tijela su kamionima premješteni u sekundarne grobnice. Tijela jedne osobe su pronalažena na više lokacija koje su često bile udaljene kiliometrima jedna od druge. Većinom se sve te lokacije nalaze pokraj glavnih i lokalnih puteva, a vrlo često i u naseljenim mjestima. Film "Traganje" bilježi preko 50 lokacija najvećih grobnica i više mjesta zatočenja, mučenja i egzekucije Bošnjaka- saopćili su iz "East Westa".  
 
Film "Traganje" je zaseban rad, ali je i dio multimedijalnog projekta "Nadanje" ("Hope") autora Pašovića, Lade Maglajlić i Enesa Huseinčehajića. Tema tog projekta je traganje za još najmanje 1.200 Bošnjaka ubijenih tokom genocida u Srebrenici. 
 
Saradnici na filmu su Amor Mašović, ko-direktor Instituta za nestale osobe BiH i istražitelji Sadik Selimović i Ismet Musić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.