BIH

Ako Naser Orić ne bude pušten na slobodu, odgađa se dženaza u Potočarima

U Memorijalnom centru Potočari danas održana vanredna sjednica

Autor:A. Vr.

23.6.2015

U Memorijalnom centru Potočari danas je održana vanredna sjednica Organizacionog odbora za obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

Najviše se govorilo u hapšenju ratnog komandanta Nasera Orića, koji se trenutno nalazi u pritvoru u Švicarskoj.

Ukoliko nekadašnji komandant Armije Republike BiH u Srebrenici Naser Orić ne bude pušten na slobodu do 30. juna, dženaza u Potočarima bit će odgođena.

Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja majki Srebrenice, kazala je za portal "Avaza" da u Potočarima neće biti održana dženaza 11. jula ukoliko Naser Orić ne bude pušten na slobodu. 

"Naser Orić nije zločinac i ako ne bude pušten, neće biti ni klanjanja dženaza", kazala nam je Mehmedović.

Mehmedović nam je još kazala da je 11. juli jedan od najtežih dana u historiji čovječanstva.

"Kosti naše djece su čekale 20 godina, mogu čekati i dalje dok se ovaj problem ne riješi", rekla nam je Mehmedović.

 Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici i općinski načelnik Ćamil Duraković izjavio je danas da je upitno održavanje kolektivne dženaze u Potočarima 11. jula, ukoliko uskoro iz pritvora ne bude pušten ratni komandant Srebrenice Naser Orić.

- Čekamo narednih sedam dana, a onda ćemo se ponovo sastati i donijeti odluku hoće li biti održana dženaza i ostale programske aktivnosti - rekao je Duraković nakon sjednice Organizacionog odbora koja je bila posvećena hapšenju Orića 10. juna u Švicarskoj.

Ističe da su članovi Organizacionog odbora stava da 11. jula u Potočarima, gdje se očekuje više od 50.000 ljudi, ne mogu garantirati sigurnost te ne mogu tolerirati odnos naspram preživjelih žrtava genocida.

- Pozivamo organe naše države da ostvare direktan kontakt sa švicarskim organima, jer ovo je više politički nego pravni problem. Mi ne možemo sačekati 11. juli, a da Naser Orić bude tamo gdje je sad - poručio je Duraković.

U zaključcima Organizacionog odbora izražava se zabrinutost posljednjim dešavanjima u vezi s hapšenjem Orića te kompletnom sigurnosnom situacijom na području općine Srebrenica.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.