BIH

Odbijena ponuda o preuzimanju udjela u Termalnoj rivijeri Ilidža

Skupština Kantona Sarajevo

Autor:A. J.

24.6.2015


15:40 Usvajanjem izvještaja Ekspertne komisije Ministarstva za obrazovanje za davanje stručnog mišljenja u vezi sa Elaboratom o osnivanju pravnog fakulteta u okviru Internacionalnog univerziteta u Sarajevu završena je današnja hitna sjednica Skupštine KS.

Iako je bio najavljen i nastavak četvrte radne sjednice predsjedavajući Bukva je kazao da će ona biti održana u ponedjeljak 29. juna.
 

15:00 Zastupnici su jednoglasno usvojili odluku o neprihvatanju ponude za preuzimanje udjela Termi Čatež u privrednom društvu Termalna rivijera Ilidža sa amandmanima. Zaključeno je da se preispita ugovor koji je potpisan sa slovenskim investitorom na štetu Kantona. 

Usvojena je i odluka o davanju saglasnosti ministru za boračka pitanja KS za potpis predugovora i ugovora o kupnji stanova u vlasništvu KS.
 

13:50  Nakon pauze za ručak nastavljena je hitna sjednica Skupštine KS. Na dnevnom redu se našla četvrta tačka odnosno odluka o neprihvatanju ponude za preuzimanje udjela Termi Čatež u privrednom društvu Termaqlna riviijera Ilidža.

Nakon uvodnog izlaganja resornog ministra zastupnik DF-a Goran Akšamija zatražio je pauzu od 15 minuta na šta su negodovali zastupnici SBB-a smatrajući da je riječ o nepoštivanju Skupštine, ali i građana koji prate zasjedanje., 

11:45  Imenovani vršioci dužnosti članova skupština kantonalnih preduzeća. Zastupnici u Skupštini KS većinom glasova usvojili su prvu tačku dnevnog reda. Protiv su glasali zastupnici SBB-a uz obrazloženje da su pisani materijal za prve dvije tačke dobili tek jutros.

Sa 20 glasova za i 12 protiv usvojena je i druga tačka dnevnog reda, imenovani su vršioci dužnosti članova i predsjednika Skupština nekoliko kantonalnih preduzeća. Riječ je o preduzećima "Rad", "Tržnice pijace", "Sarajevogas", "Park", "Vodovod i kanalizacija", "Toplane", "Pokop", "GRAS", "TV SA", "Sarajevošume", "Skenderija", "Veterinarska stanica", "ZOI 84", "PD Butmir".

Premijer Konaković je kazao da će naknade članovima ovog tijela biti smanjenene za 50 posto.Zastupni Slaviša Šućur (SDP) tražio je odgovor na koji način se došlo do imena u materijalu te ukazao da nije poštivana nacionalna zastupljenost. 

10:26 U deset sati trebala je početi 4.hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, a na dnevnom redu će se naći 7 tačaka. Pred zastupnicima će se naći prijedlozi odluka o razrješenju predsjednika i članova skupština nekoliko kantonalnih preduzeća te prijedlozi o imenovanju njihovih nasljednika.

Između, ostalog raspravljat će se i o prijedlogu odluke o davanju saglasnosti ministru za boračka pitanja KS za potpis predugovora i ugovora o kupnji stanova u vlasništvu KS.

Nakon završetka hitne sjedenice predviđen je nastavak četvrte radne sjednice koja je prekinuta prošle sedmice.

Sjednica, međutim, još nije počela. Čekaju se članovi Vlade. Zbog toga negoduju zastupnici Saveza za bolju budućnost BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.