BIH

DRŽAVA BEZ VLASTI U sudbinskoj godini BiH je paralizirana!

ANALIZA Evropa i svijet u ofanzivi, država pod blokadom

T. LAZOVIĆ

24.6.2015

Inicijalni pokušaji Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH da pronađu partnera za formiranje nove parlamentarne većine u Federaciji BiH, za sada su neuspješni. A vrijeme istječe. Ako uđemo u jesen bez funkcionalne vlasti, ova država izgubit će još jednu, a možda i ključnu godinu u napretku ka Evropskoj uniji.

Ali, ne samo to. Paraliza u Federaciji nakon izlaska Demokratske fronte iz vlasti već se počela odražavati na cjelokupno funkcioniranje države, posebno na evropski put, gdje već kasni evropska agenda, a o aplikaciji za članstvo niko i ne govori.

Gore nego 2014.

Istovremeno, nagomilani problemi, poput budžetskog deficita, lošeg poslovnog okruženja, nedostatka investicija, sve brojnijih štrajkova, kašnjenja penzija, rasta nezaposlenosti, ne samo da se ne rješavaju nego se situacija iz dana u dan pogoršava.  

Stvari su u BiH umnogome gore nego u februaru prošle godine, kada su desetine hiljada građana širom Federacije izašle na proteste zbog loše i korumpirane vlasti, na šta i danas međunarodni zvaničnici poput Hojta Brajana Jija (Hoyt Brian Yee), zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD, često upozoravaju.

Sudeći prema aktivnim međunarodnim inicijativama, BiH je u godini kada se obilježava 20. godišnjica genocida u Srebrenici i potpisivanja Dejtona dobila šansu i fokus svjetskih sila kako bi se konačno riješilo ključno pitanje funkcionalnosti BiH.

Ove godine, stoga, naša zemlja mora pokazati da može prijeći put ka članstvu u EU i NATO-u, donoseći odluke i reforme. A okolnosti govore da, ako to ne učini, veliko je pitanje kakva će i hoće li BiH dočekati neku narednu godišnjicu Dejtona. Upravo zbog toga, paraliza u FBiH nije mogla doći u gorem trenutku, a i o tome govore međunarodni zvaničnici.

Vlast na programu

Akteri procesa formiranja vlasti u FBiH, nakon oktobarskih izbora, ponajviše SDA koja je vodila taj proces, imaju i najveću odgovornost za trenutno stanje. Umjesto da izbori donesu stabilnu i funkcionalnu vlast, baziranu na konkretnom reformskom programu, FBiH je dobila krnju, svađalačku vladu bez većine koja nema kapaciteta osim da sebi osigura plaće i naknade.

Taj put veći entitet, a time i cijelu državu, vodi nezadrživo ka kolapsu, koji će, nerijetki strahuju, biti najbolji dokaz onima koji tvrde da Bosna i Hercegovina ne može funkcionirati te da nema budućnost u klubu razvijenih i prosperitetnih evropskih država. A pitanje je ima li za sve "konstitutivne narode u BiH" života van tog kruga. 

Šutalo: Jedini koji može spriječiti kaos i pogurati zemlju ka EU je Radončić!

Milan Šutalo, poznati kolumnista i urednik HMS-a, u analizi stanja u BiH smatra da je "jedino razumno rješenje formiranje nove parlamentarne većine". On podsjeća da je lider SBB-a već odbio poziv da u vlast uđe s državnom mafijom i kaže kako bi s ulaskom SBB-a Federacija BiH dobila vlast koja bi bila u stanju provesti najavljene reforme i osigurati uvijete za podnošenje aplikacije za članstvo BiH u Europskoj uniji."

- Jedini koji može spriječiti kaos, stabilizirati Federaciju BiH, a time i BiH, i pogurati zemlju prema Europi je lider SBB-a Fahrudin Radončić - zaključuje Šutalo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.