BIH

Duraković: Švicarci su shvatili ozbiljnost slučaja Naser Orić

Načelnik Općine Srebrenica

Fena

24.6.2015

Načelnik Općine Srebrenica i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici Ćamil Duraković razgovarao je danas s ambasadorom Švicarske u Bosni i Hercegovini Heinrichom Maurerom o slučaju Naser Orić.

Duraković je nakon sastanka izjavio medijima da će ambasador prenijeti poruke s današnjeg sastanka švicarskim organima jer je shvatio da se radi o značajnom slučaju.

- Shvatili su ozbiljnost slučaja koji će značajno utjecati na dešavanja 11. jula. Ambasador Švicarske je rekao da se nada da će pravosuđe te zemlje blagovremeno reagovati te da će odluka biti korektna. Očekujemo da ćemo riješiti sve na vrijeme da bismo nastavili organizaciju 11. jula - rekao je Duraković.

Predsjednica Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić nada se da će Orić uskoro biti pušten na slobodu, te ističe da će Organizacioni odbor donijeti odluku o organizaciji dženaze 30. ili 31. juna.

- Doći će nam veliki broj zvanica, ali vidjet ćemo kako će se sve završiti. Ako Orić bude izručen Srbiji svašta će se desiti, a Švicarska će biti odgovorna jer je nasjela na zahtjev Srbije - dodala je Subašić.

Republika Srbija je 10. juna uputila zvaničan zahtjev za izručenje Nasera Orića i naglasila da je odluka o izručenju ratnog komandata Srebrenice sada na drugim državama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.