U BiH saobraćaj se odvija po pretežno suhom kolovozu

Slab promet vozila

J. Be.

U većem dijelu BiH  saobraćaj se ovoga jutra odvija po pretežno suhom i mjestimično vlažnom kolovozu, uz slabiji promet vozila. Na pojedinim dionicama u kotlinama i uz riječne tokove moguća je smanjena vidljivost zbog magle. Sporiju i oprezniju vožnju vozačima savjetujemo na dionicama koje vode kroz usjeke, zbog mogućih odrona.

Na autoputu A-1 (dionicama Zenica-Tarčin i Zvirovići-Bijača) saobraća se po pretežno suhom kolovozu, bez obustava i zabrana.

Do kraćih zastoja dolazi na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi i gdje je obavezno poštivanje postavljene signalizacije. Izdvajamo putne pravce: Čelinac-Kotor Varoš, Doboj-Gračanica, Čapljina-Stolac, Brod na Drini-GP Hum, Mostarsko raskršće-Kiseljak  i Tranzit kroz Sarajevo.

Prema informacijama prikupljenim od strane Granične policije BiH na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 15 minuta. Veće gužve očekujemo tokom dana na GP Doljani. Svima onima koji namjeravaju ljetovati na Dubrovačkoj regiji preporučujemo korištenje graničnih prelaza Čepikuće i Ivanica, a onima koji se kreću ka Makarskoj rivijeri i sjevernije, preporučujemo granične prelaze Zvirići, Bijača, Crveni Grm i Orahovlje, gdje su zadržavanja znatno kraća. Podsjećamo da je zbog radova u Hrvatskoj na snazi zabrana saobraćanja za teretna motorna vozila na GP Brčko-Gunja.

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA:

MAGISTRALNI PUTEVI:

M-4 
Tuzla-Šićki Brod, u naselju Drežnik, u toku je sanacija kolovoza saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova. 

Čelinac-Kotor Varoš, zbog sanacionih radova od 07 do 18 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
Doboj-Gračanica, u naselju Luke, u toku su sanacioni radovi,  od 7 do 19 sati  saobraća se naizmjenično, jednom trakom uz povremene obustave saobraćaja. 

M-5
Tranzit kroz Sarajevo, zbog sanacionih radova, saobraćaj se na dijelu magistralnog puta  odvija usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.
Zelena Meraja-Mostarsko raskršće, u toku su sanacioni radovi, saobraćaj se odvija naizmjenično-jednom trakom. 

M-6 
Čapljina-Stolac (dionica Tasovčići-Masline)  u toku su sanacioni radovi,  od 7 do 17 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
 
M-6.1
Prolaz kroz Mostar-zbog izgradnje glavnih kanalizacijskih kolektora, saobraća se usporeno uz ograničenje brzine.

M-14.1 
Bosanski Brod -Odžak-zbog izvođenja radova na deminiranju terena na lokalitetu "Klakar Donji 2”, svakog radnog dana u vremenu od 08:30 do 15 sati, dolazi  do polusatnih obustava saobraćaja. 

M-16 
Jajce- Banja Luka (lokaliteti Lučina i Bočac) zbog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom.

M-17
Prolaz kroz Sarajevo, Stup-Rajlovac radovi na mostu preko rijeke Miljacke. Saobraća se jednom trakom na mjestu izvođenja radova.
Prolaz kroz Sarajevo, zbog izgradnje vijadukta Briješće i kružnog toka, saobraća se uz ograničenje brzine.

Hadžići-Pazarić, zbog izvođenja radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Doboj-Šešlije zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa do kraja godine dolazi do povremenih obustava saobraćaja  svakog punog sata do 15 minuta (radnim danima) i subotom od 07 do 17 sati, a nedjeljom od 07 do 13 sati.

M-18
Tuzla-Bijeljina, u mjestu Požarnica, zbog klizišta saobraća se usporeno, jednom trakom. U Seljublju je na snazi zabrana saobraćaja za vozila preko 3,5 tone.

Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje-zabrana za  vozila ukupne mase iznad 12 tona i duža od 8 metara, u toku su radovi na sanaciji oštećenja, zbog čega se saobraćaj povremeno obustavlja u trajanju do 30 minuta.

M-18.1 
Trnovo-Ustikolina (most br.2 na skretanju Grebak), u toku su radovi na sanaciji mosta, saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.

REGIONALNI PUTEVI

R-445 Zenica-Tetovo, zbog izvođenja radova na rekonstrukciji  saobraćaj se odvija jednom trakom (dionica od kružne raskrsnice Crkva do prevoja gdje se nalazi pekara “Pariz”).

R-445 Semizovac-Podlugovi, radovi na dionici pružni prelaz Donja Vogošća I-most na rijeci Bosni, od 08 do 16 sati saobraća se jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

R-454a Bratunac-Drinjača, zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona.

R-456 Priboj-Teočak-Sapna (Goduš-Rastošnica) obustavljen je saobraćaj zbog aktiviranog klizišta. Alternativni pravac je Priboj-Tuzla-Kalesija-Sapna.

R-459 Tuzla-Šibošnica (Lovački dom-Šibošnica) obustavljen je saobraćaj zbog aktiviranog klizišta. Alternativni pravac je Tuzla-Priboj-Lopare-Čelić.

R-465 Maglaj-Zavidovići (Podborik), zbog deminiranja na snazi su povremene polusatne obustave radnim danima od 08:30 do 15 sati.

KANTON SARAJEVO

-Zbog izvođenja sanacionih radova saobraćaj će biti etapno obustavljan u jednoj traci u ulicama Zmaja od Bosne, Bulevar Meše Selimovića i Džemala Bijedića i to za smjer Ilidža-Baščaršija do 26.06.  i od 29.06. do 02.07., a za smjer Baščaršija-Ilidža  od 26. do 30.06.

-Zbog izvođenja neophodnih radova usporeno se saobraća u ulicama: Braće Mulić, Šefika Dorića, Andreja Andrejevića, Vlakovo, Numan Paše Čuprilića, Goruša, Brodac, Slatinski put (Vogošća), Nikole Kašikovića, Bačići i Pruščakova.

NA VRH

Podijeli članak na