BIH

Mještani Grbavice traže nove pristupne puteve zgradama

PROBLEMI Oprečni stavovi Općine Novo Sarajevo i Direkcije za puteve KS

F. NUMANOVIĆ

30.6.2015

Nakon što je prošle godine završena izgradnja jednog dijela južne longitudinale, od Mosta Suade i Olge do raskrsnice za skretanje prema Vracama, građani već mjesecima svakodnevno šalju primjedbe novosarajevskim mjesnim zajednicama, jer su im prilazi u pojedine ulice s glavne saobraćajnice potpuno zatvoreni. Nekoliko njihovih primjedbi je uvaženo, ali nevolje su i dalje ostale.

Uputili dopis

Kako kažu, problemi nastaju kada s glavne ceste želite skrenuti lijevo ili desno u pojedine ulice, jer je to nemoguće. Vozači moraju ići pravo, pa se okrenuti i onda se ponovo vratiti na mjesto gdje se treba skrenuti. Problem je još veći kada nekome dolazi Hitna pomoć koja mora kružiti do Skenderije da bi se vozilo okrenulo pa tek onda ušlo u ulicu.  

S ovim problemima upoznato je i Općinsko vijeće Novo Sarajevo, koje je od Općine zatražilo da uputi urgenciju Ministarstvu saobraćaja KS.    

Kako nam je kazala Sunčica Šehić, portparol Općine, problemi se odnose na loše funkcioniranje saobraćaja u ulicama Grbavička, Ljubljanska, Emerika Bluma i Splitska.  

- Općina je uputila dopis Direkciji za puteve KS da riješe probleme, ali do sada nismo dobili nikakav odgovor. Nakon završetka prve trase južne longitudinale, pojavili su se problemi oko funkcioniranja saobraćaja na određenim pristupnim ulazima u ulice koje se naslanjaju na novoizgrađenu trasu - rekla je Šehić.

Bez korekcija

Iz Direkcije za ceste kazali su nam da se južna longitudinala radila po planskoj dokumentaciji te da se za sada neće raditi nikakve korekcije.

- Izmjene na novom projektu se ne mogu raditi niti smo mi dobili bilo kakav zahtjev iz Općine Novo Sarajevo za korekcije prilaza ulicama. Ništa nismo uradili mimo projekta i sve je prošlo javnu raspravu - kazali su iz Direkcije.    

Nastavak druge faze            

Iz Direkcije su kazali da je u toku pregled pristiglih prijava za najpovoljnijeg izvođača radova za izgradnju drugog dijela južne longitudinale.     

- Radovi će podrazumijevati izgradnju saobraćajnice od Grbavičke ulice do raskrsnice kod pekare AS. Nakon izvršenih procjena, odnosno izbora izvođača, projekt šaljemo banci, koja treba odobriti sredstva i nakon toga krenuti s novim projektom - kazali su iz Direkcije.    

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.