BIH

Zasjedala Skupština Zeničko-dobojskog kantona: Usvojena inicijativa da se 29.oktobar obilježava kao Dan civilnih žrtava rata u ZDK

Usvojen prijedlog

V. BEGUNIĆ

16.7.2015

Skupština Zeničko-dobojskog kantona (SZDK), tek iz trećeg pokušaja i nakon februarske presude Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine o ugroženosti prava lokalne zajednice, usvojila je prijedlog Zakona o prenošenju nadležnosti ZDK za oblast osnovnog i srednjeg obrazovanja na općinu Usora. Po uzoru na općinu Žepče, koja ova prava uživa od 2009. godine.

Za ovakvu odluku bilo je 25 zastupnika SDA, SBB-Fahrudin Radončić, A-sda, HDZ i BPS-a Sefer Halilović, suzdržano je bilo pet zastupnika DF-Željko Komšić, a protiv dva zastupnika SBiH.

Poštovati prava

-Svi koji ne poštuju odluke Ustavnog suda rasparčavaju nam našu jednu i jedinu BiH- poručila je Amra Jupić (SBB-Fahrudin Radončić).

Ona je dodala da mora čuvati Bošnjake u Mostaru, Stocu…ali i da ne misli svoje “mišiće” vježbati na manjinskom narodu u ZDK-u.

-To ću činiti jačanjem institucija države BiH- poručila je zastupnica Jupić, istakavši kako ona nije ni pisala Ustav BiH i Dejtonski sporazum.

Prethodno je potpredsjednik SZDK Iva Tadić (HDZ), na početku rasprave, izrazio je sumnju da prijedlog ponovo neće dobiti potrebnu dvotrećinsku većinu za usvajanje.

-Time bismo javno poslali lošu poruku. Očekujem da ćemo, kao najviše zakonodavno tijelo u ZDK, poštovati odluku Ustavnog suda. Bez obzira da li nam se one sviđale ili ne- poručio je Tadić.

Zastupnik Senaid Begić (SDP) poručio je da će on i njegova stranka dati podršku ovom prijedlogu zakonu, ali je zatražio od zastupnika Tadića i Damira Jukića da se, kao visoki dužnosnici HDZ-a, kroz politički rad unutar svoje stranke na isti način bore za ostavarivanje prava drugih naroda.

-Posebno u oblasti obrazovanja, a na područjima gdje su Hrvati većina. Poput Stoca, Livna, Duvna, Čapljine…- poručio je Begić.

Zastupnik Ismet Sarajlić (SBB-Fahrudin Radončić) poručio je da se bespotrebno politizira ovo pitanje, jer će, shodno odluci Ustavnog suda FBiH, on stupiti na snagu za tri mjeseca.

Smijenite Orlandića   

U sklopu poslaničkih pitanja i inicijativa, zastupnica Meldina Ugarak (SBB- Fahrudin Radončić) prezentirala je i fotografije povreda nakon fizičkog napada na Mejrimu Memić- Drino, zaposlenicu Službe zapošljavnja ZDK, a koju je napao šef Ante Perkovića.

c

Meldina Ugarak sa fotografijom povreda Mejrime Memić- Drino

Oštećena je navela kako je podnijela i pritužbu Instituciji obdusmena BiH protiv napadača Perkovića, ali i direktora Ratka Orlandića (NSRzB), te zahtjeva i intervenciju kantona i inspekcije.

Napad na Birou

-Zapisnik MUP-a tražim svakodnevno od 09.07.2015. Podnijela sam i taksiran pisani zahtjev istog dana kada se fizički napad desio. Navodno je gotov, ali mi ga ne daju. Danas su mi rekli da najvjerovatnije neće biti gotov ni sutra, a u petak je Bajram. Bojim se za svoj život i život članova moje porodice, obzirom na fizički napad, ranije prijetnje smrću Sulji Čolakoviću i ubistvom djeteta Stefani Todorović (oboje zaposlenici-op.a.), koji su prijave uredno podnijeli, ali je sve stalo. Moj život izgubio je smisao, obzirom da sam dugogodišnji radoholik, krajnje tolerantna i otvorena za svaki vid saradnje. Molim Vas da u granicama Vaših mogućnosti poduzmete sve aktivnosti da mi pomognete da ostvarim pravo na slobodan život, rad i adekvatnu zdravstvenu zaštitu. Molim Vas da mi pomognete da sačuvam ugled, čast i dostojanstvo - napisala je u svom šokantnom pismu gospođa Memić- Drino, a koje je prezentirala zastupnicima Ugarak.

Ona je prisutne zamolila da Memić- Drino zaposle na neko drugo radno mjesto.

- Ako ne možete smijeniti direktora Orlandića, kojem smo prije dva mjeseca oborili finansijski izvještaj za 2014., te naložili njegovu smjenu, a koji je očito jak kao beton, onda Vas molim da Memić- Drino zaposlite na neko drugo radno mjesto- poručila je Ugarak u svom obraćanju resornom  ministarstvu rada i Vladi ZDK.

Svoje nezadovoljstvo što još nije smijenjen Orlandić, a u čijoj se službi, kako je kazao zastupnik Hašim Mujanović (SBiH), dešavaju situacije kojima nisu zadovoljni ni zastupnici ni zaposlenici, izrazio je čak i zastupnik Jasmin Duvnjak iz SDA, koja je lider vladajuće kolacije SDA-DF-HDZ.

-Predlažem da se formira registar skupštinskih zaključaka, ne pitanja i inicijativa, koje smo donijeli. Kako bismo mogli pratiti njihovu realizaciju i koliko nas uvažavaju- poručio je Duvnjak, koji je dodao da, očitno, neki računaju da će zastupnici zaboraviti na usvojene zaključke kojima su i obavezali Vladu ZDK.

Usvojena inicijativa zastupnika Ermina Kadrića (SBB)

Skupština ZDK je u nastavku zasjedanja usvojila inicijativu zastupnika Ermina Kadrića iz stranke SBB da se 29.oktobar obilježava kao Dan civilnih žrtava rata u ZDK-u. Kadrić je bio član prošlog saziva SZDK, a inicijativu je podnio 2013. godine

Usvojen je i prijedlog Zakona o osnivanju Javne ustanove Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, koj bi objedinila Veterinarski i postojeći Zavod za javno zdravstvo ZDK. Prošla je i odluka o kreditiranju stambenih potreba mladih, koji će po kamati od 3,9 do 5,5 posto moći podići kredit do najviše 50.000 KM. Premijer Vlade ZDK Miralem Galijašević (SDA) pohvalio je agilnost mladih zastupnika Naide Delibašić i Adela Sinanovića iz stranke SBB, Damira Jukića iz HDZ-a i Jasmina Duvnjaka iz SDA iz Komisije za mlade SZDK.

Podržana je i Odluka o korištenju sredstava prikupljenih sredstava od naknada za promjenu namjene poljoprivrednog zemljišta, koja predviđa da najmanje površine za uređenje budu 0,3 hektara, za što će poljoprivrednicima biti isplaćeno najviše 5.000 KM po hektaru uređenog zemljišta.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.