BIH

Zvizdić sa Kotziasom razgovarao o saradnji Grčke i BiH

Ministra Kotizas je izrazio punu podršku Grčke NATO aspiracijama BiH

Fena

16.7.2015

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je danas u Sarajevu s ministrom vanjskih poslova Grčke Nikosom Kotziasom o političkoj i ekonomskoj saradnji dvije zemlje.

Zvizdić je informisao ministra Kotziasa o čvrstom evropskom opredjeljenju Bosne i Hercegovine. Istaknuo je da je Vijeće ministara BiH u protekla tri mjeseca usvojilo konsenzusom više od 500 različitih materijala i izrazio očekivanja da će, ukoliko se nastavi raditi tim tempom, BiH uskoro predati kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU.

Ministar Kotzias je rekao da Grčka vidi BiH u EU i da je spremna da pruži svu moguću tehničku i stručnu pomoć kako bi se ubrzale evropske integracije BiH.

Sugovornici su razgovarali o bileteralnim odnosima dvije zemlje. Istaknuto je da su politički odnosi odlični, ali da ih ne prati jednak nivo ekonomske razmjene i s tim u vezi su razmatrani modaliteti kako bi se poboljšali ekonomski odnosi BiH i Grčke.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da bez političke stabilnosti nema ni ekonomskog razvoja. Ukazao je na intenziviranje saradnje u regiji i aktivaciju MAP-a kao na dva bitna preduvjeta za BiH koja vode ka stvaranju povoljnije klime za ulagače i poboljšanju ekonomske situacije.

Ministra Kotizas je izrazio punu podršku Grčke NATO aspiracijama BiH. Dodao je da Grčka želi da vidi napredak u BiH jer će se to pozitivno odraziti na čitav region.

Prenoseći pozdrave premijera Grčke Alexisa Tsiprasa, ministar Kotizas je čestitao predsjedavajućem Zvizdiću i muslimanima u BiH predstojeći Ramazanski bajram, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.