BIH

BIHAĆ Obilježena 20. godišnjica od akcije "Oluja" i deblokade tadašnjeg bihaćkog okruga

Položeno cvijeće i zapaljene cvijeće na spomen obilježju u katoličkom groblju u Žegaru

Fena

5.8.2015

Predstavnici Koordinacije braniteljskih udruga Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Regije Bihać i Grada Bihaća danas su polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na spomen obilježju u katoličkom groblju u Žegaru, te obilaskom centralnog šehidskog mezarja Humci, obilježili 20. godišnjicu od akcije Hrvatske vojske (HV) „Oluja“, zahvaljujući kojoj je deblokiran i tadašnji Bihaćki okrug. 

Bihać su tokom rata, nadljudskim naporima, od vojno daleko moćnijeg neprijatelja, zajednički branili pripadnici 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) i HVO-a Regije Bihać. 

- Grad Bihać u to ime i u pomen na sve žrtve, podržao je održavanje ove manifestacije, potvrdivši još jednom da je ovo multietična, multireligiozna i demokratska sredina - poručio je savjetnik gradonačelnika Bihaća Smail Toromanović.

 - Za nas u Unsko-sanskom kantonu (USK) posebno 6. august ima veliki značaj, jer su se tada snage HVO-a i ARBiH u mjestu Tržačka Raštela spojile sa HV, čime je deblokiran USK, i zato treba čestitati svim pripadnicima vojnih jedinica, koje su učestvovale u operacijama oslobađanja, te odati počast poginulima - istakao je predsjednik Gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice (GO HDZ) Bihać Franjo Jurić.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice „Oluje“ u Bihaću Bernardo Vuković naglasio je da posebno "trebamo biti ponosni, jer ovakvim obilježavanjem značajnih datuma i vojnih operacija u kojima se zajedničkim snagama oslobodio Bihaćki okrug, prenosimo to zajedništvo na mlade generacije". 
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.