BIH

DOBOJ Žedno povratničko naselje kupuje pitku vodu iz cisterni

Dugogodišnji problem s vodosnabdijevanjem u Sjenini

H. ČALIĆ

8.8.2015

VVeliko povratničko dobojsko naselje Sjenina kao da je osuđeno da od svog postanka bude doslovno žedno. Istina, u posljednje vrijeme, zahvaljujući Federalnom ministarstvu za izbjegle i raseljene, Gradu Doboju i, naravno, mještanima, krenulo se ozbiljnije u rješavanje problema vodosnabdijevanja.

Prošla svečanost

Prije tri godine, gradonačelnik Doboja Obren Petrović na svečanosti u Sjenini označio je završetak prve faze gradnje regionalnog vodovoda za četiri sela Sjeninu, Sjeninu Rijeku, Paležnicu i Osječanske Čivčije. Iz Osječana je cijevima velikog profila, kapaciteta od 60 litara u sekundi, dovedena pitka voda, izgrađena su tri bazena kapaciteta od od 600 kubnih metara, ali je Sjenina i danas žedna i s ovom činjenicom ljudi se pomiriti ne mogu pa su postali nervozni i ogorčeni. Sead Huskić i njegove komšije kažu da ih strpljenje izdaje, jer je veoma težak život bez pitke vode.

U međuvremenu, voda se do kuća, bunara i šahtova te u bačve, kanistere i kante dovozi cisternama i plaća.

huskic-vodu-kupujemo

Huskić: Strpljenje izdaje stanovnike

Predsjednik Udruženja za gradnju vodovoda Vahidin Mujkanović ističe kako shvata ljude koji vodu nemaju, što je prošla godina izgubljena, ali naglašava da se preko zakona i tenderskih procedura u ovom velikom zahvatu, koji će u četiri sela za sva vremena riješiti problem snabdijevanja pitkom vodom, ne može ići. Jeste, voda je u bazenima, ali sada treba graditi sekundarnu mrežu kako bi voda došla pred svačiju kuću.

Bazeni puni

- Tačno je da su bazeni vode puni. Na redu je gradnja 40 kilometara sekundarne vodovodne mreže. Do sada smo postavili cijevi na šest kilometara dužine, za 15 dana uvodi se izvođač radova na 4.700 metara mreže. Ostatak sekundarne mreže gradit će se brže. Odluka je Udruženja da se voda neće pustiti dok se u cijelosti ne završi sekundarna mreža kako bi svi bili u istom položaju - kaže Mujkanović.

Projekt budućnosti

Poplave u Doboju prošle godine uzrok su što se na vodovodu u Sjenini ništa nije radilo, jer je gradskim vlastima Doboja bilo preče spašavati ljude, kuće, stanove i privredu. Tenderske procedure su, također, usporile gradnju vodovoda, koji ovdašnjim ljudima život znači.

Projekt budućnosti za sve generacije iz četiri sela podno Duge Njive, vrijedan skoro dva miliona maraka, ne može se uraditi preko noći.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.