BIH

OTKRIVAMO Bevandin ultimatum Zvizdiću: Ili ćemo po zakonu ili ne dolazim na sjednice!

Kriza u radu Vijeća ministara zbog kršenja procedura

M. AŠČIĆ

7.8.2015

Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH), zamjenik predsjedajućeg Vijeća ministara (VM) i ministar finansija i trezora BiH, uputio je jučer oštar prigovor Denisu Zvizdiću (SDA), predsjedavajućem Vijeća ministara, zbog, kako je naveo, „nepoštivanja procedura propisanih Poslovnikom o radu Vijeća ministara BiH“, saznaje naš list iz pouzdanih izvora.

Kako nam je preneseno, u dopisu Bevanda upozorava Zvizdića da moraju pravilno provoditi procedure o radu ove institucije. U suprotnom, Bevanda je naveo da više neće prisustvovati njenim sjednicama!

Česta pojava

Nije isključeno da je kriza u Vijeću ministara BiH rezultat nestabilnosti koja već duže vrijeme traje u entitetima, ali je, također, moguće da je samo rezultat nezadovoljstva Zvizdićevim načinom rada. Premijer iz SDA, prema mišljenju mnogih, Vladu želi voditi kao svoju familijarnu kliku koja je zauzela utjecajne pozicije u državi. Međutim, pitanje je hoće li to proći.   

- S obzirom na učestalost nepoštivanja trenutno važećeg Poslovnika o radu Vijeća ministara BiH (“Službeni glasnik BiH” broj 22/03), a imajući u vidu odredbe kojima se regulira način sazivanja i održavanja sjednica VM, kao i odredbe kojima se regulira priprema i dostava materijala, dužan sam Vas informirati da će moja nazočnost zasjedanju Vijeća ministara ubuduće biti strogo uvjetovana pravilnom primjenom i provođenjem procedura propisanih Poslovnikom - kaže se, između ostalog, u dopisu Bevande upućenom Zvizdiću, ali i Mirku Šaroviću, ministru vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, te Sekretarijatu Vijeća ministara BiH na uvid.

No, generalni sekretar Zvonimir Kutleša kazao nam je jučer da nije upoznat s prigovorom koji je uputio Bevanda niti ga je vidio, jer je na godišnjem odmoru. Nezvanično saznajemo da je povod za Bevandino negodovanje prekjučerašnja sjednica VM na kojoj je donesena odluka o smjeni Gorana Zupca, direktora SIPA-e.

 Bez dokumenata

Preneseno nam je da je odluka o smjeni stavljena na dnevni red bez mišljenja Ureda za zakonodavstvo i Ministarstva sigurnosti BiH te da su se svi ministri, osim ministara iz HDZ-a BiH, izjasnili za smjenu, a da pri tome uopće nisu vidjeli materijal niti su ministrima dostavljeni originalni dokumenti o predmetu.

Bevanda smatra da je to kršenje Poslovnika. Saznajemo da je dokumentaciju spremao glavni sekretar prema Zvizdićevom nalogu, ali da su prekršene procedure o radu Vijeća ministara BiH. Zvanični dokumenti koji su obavezni kod donošenja odluka su dostavljeni naknadno, i to telefaksom, tvrdi naš izvor.

Zvizdić i ranije kršio Poslovnik

No, kako saznajemo, ovo nije prvi put da Zvizdić krši Poslovnik o radu Vijeća ministara BiH. On je i na ranijim sjednicama, također, tražio od ministara da se izjasne o određenim tačkama i predmetima, a da im uopće nisu dostavljeni valjani dokumenti u kojima se pojašnjava zbog čega trebaju glasati.

  •  3 ministra ima SDA
  • 3 ministra ima HDZ BiH
  • 2 ministra ima SDS
  • 1 ministra ima PDP
  • 1 ministra ima DF

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.